UNHCR: Mii de persoane fug de represiunea Nigeriei asupra Boko Haram

Soldaţi nigerieni patrulează în nordul statului Borno în apropiere de o fostă tabără a grupului islamist extremist Boko Haram, 5 iunie 2013, lângă Maiduguri. (Quentin Leboucher / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.06.2013

Agenţia pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite, citată de VOA, raportează că mii de oameni au fugit de represiunea guvernului nigerian condusă împotriva grupului islamist radical Boko Haram în nord-estul Nigeriei, căutând siguranţă în ţara vecină Niger.

Potrivit unui raport UNHCR, zeci de mii de oameni au fugit de când a început campania în luna mai, dintre care peste 6.000 - în principal femei, copii şi persoane în vârstă - sunt în prezent adăpostiţi la nord de graniţa nigeriană.

Potrivit purtătorului de cuvânt al UNHCR, Adrian Edwards, refugiaţii au raportat că în prezent au loc lovituri aeriene ale forţelor guvernamentale în Borno, Yobe şi Adamawa.

"Persoanele care vin în Niger menţionează de asemenea, prezenţa crescută a bandiţilor înarmaţi în mai multe părţi ale Nigeriei", a afirmat el. "Creşterea preţurilor la produsele de bază împreună cu nesiguranţa alimentară preexistente, devine o preocupare majoră. Mulţi nou-veniţi au trecut pe jos peste graniţă, refugiindu-se în satele situate la doar câţiva kilometri de la frontieră. Alte persoane care au părăsit zone situate şi la 300 de kilometri, au folosit maşini sau motociclete".

Deşi populaţia locală din Niger este primitoare cu refugiaţii, Edwards spune că prezenţa noilor veniţi a creat deja tensiune în ceea ce priveşte aprovizionarea cu alimente şi apă care sunt insuficiente.

Edwards a declrat că UNHCR nu este prezent în părţile de nord-est ale Nigeriei, motiv pentru care informaţiile legate de insecuritate şi numărul persoanelor strămutate sunt limitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor