Nigeria: răpiri de femei şi copii - noua strategie a grupului extremist Boko Haram

Copii din Baga. (PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
14.05.2013

Boko Haram, un grup de extremişti islamici care luptă împotriva occidentului şi este legat de Al Qaeda, a transmis un film în care se văd 12 băieţi şi fete ţinuţi ostatici, informează marţi presa italiană.

Liderul lor, Abubakar Shekau, a spus că răpirea civililor nevinovaţi face parte dintr-o nouă campanie de protest împotriva guvernului care ţine în prizonierat familiile membrilor grupului. "Dacă nu eliberaţi soţiile şi copiii noştri, noi nu vom elibera ostaticii". Citând din Coran, liderul terorist, un duşman de moarte al creştinilor, a mai spus că ostaticii ar putea începe o viaţă nouă ca "sclavi".

Nu se cunoaşte cine sunt copiii care apar în film. Poliţia nu a vorbit de o răpire de civili nigerieni. Este adevărat, însă, că grupurile pentru drepturile omului au denunţat de multe ori abuzurile poliţiei în lupta împotriva terorismului islamic, printre acestea fiind acela de a aresta copiii şi soţiile criminalilor suspectaţi pentru a-i face să iasă la lumină.

Nu este clar unde au fost filmate imaginile. În timp ce vorbeşte, Shekau ţine pe partea sa stângă un Kalashnikov iar fondul camerei este acoperit de un covor. El acuză armata nigeriană de a fi responsabilă pentru masacrul de la Baga, un oraş din nord-estul ţării pe malul Lacului Ciad, unde în luna aprilie au fost ucise cel puţin 187 de persoane şi au fost distruse mai mult de două mii de case.

"Noi am lansat un mic atac în acea noapte - a declarat liderul în film - şi nu am ucis civili. În dimineaţa următoare, forţele de securitate au intrat în oraş şi au dat foc la case. Ei i-au ucis pe cine au vrut şi apoi au spus că i-am ucis noi. Este o minciună".

Această versiune a extremiştilor islamici este confirmată de martori şi de organizaţiile pentru drepturile omului. Deşi armata neagă şi spune că a ucis numai 37 de persoane, dintre care 30 de persoane erau presupuşi terorişti.

Fondată în urmă cu zece ani de către Muhammad Yusuf, Boko Haram a început activitatea teroristă în anul 2009. Denumirea care provine din limba Hausa, indică aversiunea faţă de educaţia occidentală şi reflectă convingerea etnicităţii salafiste, inspirată din principiile Coranului şi din viaţa lui Mohamed. Ca toţi cei din etnicitatea Salafistă, Boko Haram consideră păcătoase toate ştirile şi inovaţiile şi se opune tuturor formelor islamului tradiţional.

Statul Borno din nord-estul ţării este considerat un bastion al grupului terorist şi a fost scena a numeroase atacuri de când Boko Haram a început activitatea sa în 2009. Potrivit Human Rights Watch violenta rebeliune legată de extremiştii islamici şi represiunea ulterioară a armatei nigeriene a făcut deja 3.600 de victime. Nigeria este împărţită între un Nord predominant musulman şi un sud predominant creştin. Boko Haram este activ în nordul şi centrul ţării, de multe ori atacurile vizând creştinii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor