Nicuşor Dan: "Este o glumă foarte bună ca un condamnat penal pentru fraudarea alegerilor să vorbească de fraudarea alegerilor”

Liderul USR a prezentat azi încasările şi cheltuielile făcute de formaţiunea sa în precampanie şi în campania electorală şi a lansat o provocare: marile partide să facă la fel.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times Romania)

"Este o glumă foarte bună ca un om condamnat penal pentru fraudarea alegerilor să vorbească de fraudarea alegerilor”, a declarat marţi liderul USR, Nicuşor Dan, în contextul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent la un post TV că există suspiciuni de fraudare a alegerilor din partea PNL şi USR.

Nicuşor Dan a mai reamintit că fraudele electorale se fac în special în secţiile de votare şi a lansat un apel către cetăţenii care-şi doresc alegeri corecte - indiferent de orientarea lor politică - să se înscrie pe listele de observatori ale USR. Dan a precizat că formaţiunea sa are doar 2000 de observatori şi este nevoie de 19.000, pentru a fi măcar un om/secţie de votare.

Declaraţiile lui Dan au fost făcute la o întrebare a presei, în cadrul unei conferinţe de presă în cadrul căreia liderul USR a vorbit despre finanţarea campaniei electorale a Uniunii Salvaţi România şi a campaniei electorale, în general, prezentare care s-a dorit a fi un exerciţiu de transparenţă în raport cu cetăţenii acestei ţări. După ce a prezentat sumele încasate şi cheltuite de USR atât în precampanie cât şi în campanie, Nicuşor Dan a invitat şi restul partidelor să îi urmeze exemplul:

"Este important că USR a făcut azi acest exerciţiu de transparenţă şi invităm pe toţi competitorii electorali, PSD, PNL şi sateliţii lor să facă acelaşi exerciţiu de transparenţă pe care l-am făcut noi şi să spună pe ce au cheltuit banii în precampanie şi pe ce vor cheltui.", a fost provocarea lansată de Nicuşor Dan.

Sumele totale pe care USR le-a strâns în precampanie, deci până pe 10 noiembrie, au fost 997.545 lei. 198.000 de lei sunt împrumuturi de la două persoane fizice, una dintre ele fiind de la Claudiu Năsui candidat USR, iar cealaltă de la un antreprenor român care şi-a vândut o afacere, 403.000 lei din donaţii de la 21 de persoane, 5.400 de lei donaţii mici sub 500 de lei de la 27 de persoane şi 390.000 de lei donaţii prin mecanismul online pe care-l avem implementat împreună cu G2, de la 2.950 de persoane. Cu totul, avem 3.000 de persoane care au donat bani către USR fără să ceară nimic în schimb. Media donaţiilor prin mecanismul online este de 130 de lei, a declarat Nicuşor Dan

Din aceşti bani, 633 mii lei au fost consumaţi în precampanie, aşa că USR a rămas pentru campania electorală cu circa 364.000 de lei la care se adaugă 251.000 strânşi de la candidaţi, ceea ce înseamnă, per total puţin peste 600.000. Din aceştia, 275 mii lei au fost deja alocaţi unei campanii de mailing pentru a distribui o serie de scrisori către milioane de gospodării.

În precampanie, banii s-au dus pe anunţuri pe Facebook şi Google Ads, flyere, tricouri, corturi, chirii amplasare corturi, salarii echipă tehnică, promoteri, plus 50.000 de lei datorie de la locale, căci AEP nu a decontat banii datoraţi formaţiunii.