Dezbateri: Alegerile prezidenţiale riscă să fie fraudate. Rolul cel mai important revine observatorilor

Specialiştii IT ai Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au subliniat, în cadrul unor dezbateri, că există un risc foarte mare de fraudare a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Acest lucru va putea fi evitat doar datorită atenţiei observatorilor din partea candidaţilor electorali.
Dezbatere publică organizată de Ziarul de Gardă cu tema „Prezidenţiale curate: riscuri de fraudare”
Dezbatere publică organizată de Ziarul de Gardă cu tema „Prezidenţiale curate: riscuri de fraudare” (captură foto / privesc.eu)

În cadrul unei dezbateri organizate vineri de Ziarul de Gardă împreună cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, un reprezentant al Procuraturii Generale şi candidaţi la prezidenţiale, am aflat că actuala campanie electorală din Republica Moldova riscă să fie fraudată, iar acest lucru se face pe mai multe căi, una din ele fiind chiar legislaţia RM care nu a fost racordată la schimbările constituţionale, astfel încât dacă se depistează cazuri de corupţie atunci aceste cazuri nu pot fi pedepsite penal, existând astfel loc pentru fraudă, corupţie şi garanţii pentru cei care comit astfel de infracţiuni că nu vor fi pedepsiţi.

Pentru a înţelege cât de posibilă este fraudarea alegerilor şi mai ales a sistemului electronic electoral, fără ca acest lucru să fie văzut, specialiştii IT ai Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au efectuat propria investigaţie.

După o vizită la Comisia Electorală Centrală, membrii CAPC au rămas cu o impresie foarte bună, dar care, ulterior s-a schimbat după o analiză mai aprofundată a modalităţii în care sunt programate listele electronice. S-a observat că acel registru electronic deţinut de CEC nu este decât o listă preluată în totalitate de la Întreprinderea de stat Registru, iar în ziua votării ei vor avea baza de date actualizată inclusiv cu cei care vor împlini 18 ani la 30 octombrie şi cei de peste hotare.

Specialiştii IT ai CAPC au ţinut să menţioneze faptul că există câteva sume de control care trebuie să corespundă în totalitate şi la care trebuie să fie foarte atenţi observatorii prezenţi la secţiile de votare în ziua alegerilor.

Cerinţele pentru nefalsificarea alegerilor
Cerinţele pentru nefalsificarea alegerilor (captură foto / privesc.eu)

În concluzie CAPC a menţionat, conform privesc.eu, că „în prezent există toate instrumentele pentru a preîntâmpina fraudarea alegerilor. Foarte mult depinde de observatorii din partea partidelor care vor monitoriza în baza acestor sume de control. Există o singură ipoteză în care este posibilă fraudarea şi nimeni nu va afla, dar pentru realizarea acestei ipoteze este necesar să existe rea credinţă atât din partea ÎS Registru, cel care furnizează date, cât şi din partea CEC, în special a direcţiei administrarea reţelei, fiind introdus un script şi atunci nimeni nu va afla şi nu va înţelege că a avut loc această falsificare”.

Totuşi membrii CAPC riscă să creadă că „probabilitatea ca acest lucru să se întâmple şi să obţii un anumit rezultat cere implicarea a circa 100 de persoane, devenind în acelaşi timp cam complicat să obligi 100 de persoane să păstreze confidenţialitatea”.

O altă metodă de fraudare a alegerilor ar fi căderea reţelei, cum s-a întâmplat la alegerile locale, timp în care operatorii sunt instruiţi să introducă toate IDNP-urile celor care au votat într-o listă, iar în momentul în care revine reţeaua, să introducă IDNP-urile în registrul electronic. „Indiferent de situaţiile care ar putea să apară în ziua alegerilor, rolul cel mai important le revine observatorilor. Dacă observatori nu sunt atenţi, probabilitatea fraudării este foarte mare”, au conchis organizatorii dezbaterilor.