Nicuşor Dan acuză Primăria Capitalei de lipsă de transparenţă în problema RADET (Video)

Conferinţă de presă USR
Conferinţă de presă USR (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Uniunea Salvaţi România vrea să contribuie la rezolvarea uriaşei probleme a furnizării de energie termică în Bucureşti, însă, din păcate, se confruntă cu o lipsă de dialog cu Primăria Capitalei, a declarat marţi Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema RADET.

Potrivit lui Nicuşor Dan, la nivel de Primărie s-a creat un grup de lucru pentru RADET, grup care, însă, nu are nicio legătură cu Comisia de Utilităţi Publice a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), deşi Consiliul, prin această comisie, este proprietarul RADET.

De asemenea, liderul USR a mai susţinut că Gabriela Firea a comandat un audit la RADET însă nu a comunicat rezultatele auditului şi nici dacă în ultimii 10 ani au avut loc astfel de audituri.

"Am cerut informaţii primarului, am făcut o cerere de informaţii publice şi aşteptăm să ne răspundă", a declarat Dan.

Nicuşor Dan a mai precizat că problema încălzirii şi furnizării de apă caldă în Capitală are trei nivele, primul fiind ELCEN, cel de al doilea relaţia ELCEN- RADET iar al treilea, RADET însuşi.

"ELCEN cumpără gaz din reţeaua de distribuţie şi nu din sistemul de transport cum ar trebui, şi diferenţa de preţ se duce în preţul cu care furnizează energie termica. ELCEN este în momentul de faţă supradimensionat faţă de cât poate să consume Bucureştiul, supradimensionare care vine din istorie, de când Bucureştiul avea o industrie pe care o alimenta cu energie termică", a explicat Nicuşor Dan.

''O altă problemă la nivel de ELCEN este aşa numita subvenţie încrucişată: de fapt, din punct de vedere energetic, distribuţia de preţ între energia electrică pe care o produce ELCEN şi energia termică pe care o furnizează RADET, raportul de cost între aceste energii este 80 la 20 între energie electrică şi energie termică, însă preţul pe care ELCE îl foloseşte pentru partea de energie termică pe care o furnizează RADET e 50% şi nu 20% cât ar trebui. Acestea sunt cele 3 lucruri din partea ELCEN care au generat creşteri de costuri."

Conform lui Nicuşor Dan, pe partea de relaţie ELCEN-RADET există probleme legate de termene de plată, în sensul în care termenul de plată angajat de RADET este înaintea momentului în care regia încasează banii de la consumatori, ceea ce duce la acumularea de penalităţi uriaşe.

În ceea ce priveşte RADET în sine, principalele probleme constau în faptul că Primăria nu şi-a plătit subvenţia sau a plătit-o parţial şi că de 10 ani nu s-au făcut investiţii în reţeaua de distribuţie şi avem pierderi de circa 35%.

Soluţii

La fel ca şi problemele, soluţiile sunt tot pe trei niveluri, potrivit USR. Pe termen foarte scurt suntem în situaţia incapacităţii de plată şi ar trebui ca Primăria să îşi asume obligaţia de a debloca această incapacitate de plată.

"Este suma de 170 de milioane de lei care trebuie plătită cel puţin eşalonat, pentru ca ELCEN să nu fie în situaţia de a avea conturile blocate de DISTRIGAZ", a afirmat Dan.

Pe termen mediu, trebuie ca Primăria să poarte o discuţie serioasă cu ELCEN şi cu Ministerul Transporturilor pentru reducerea unei părţi din datoria pe care o are RADET şi, evident, eşalonarea acestei datorii pe care RADET- ul o are către ELCEN.

"Avem o strategie energetică din 2010, ea trebuie actualizată iar obiectul acestei strategii trebuie să fie realizarea optimului între centralele mari pe care le avem şi centrale de cartier pe care să le construim şi, la fel, obiectul acestei strategii trebuie să fie cererea de fonduri europene. Bucureştiul dispune de aproximativ 180 de milioane de euro fonduri accesibile, cererea trebuie făcută cel târziu la 31 decembrie 2017, şi ca să ştim ce să cerem avem nevoie de această strategie", a precizat liderul USR, adăugând că se impune şi un audit funcţional la RADET.

"Ideal ar fi ca printr-o negociere cu ELCEN să reuşim transferarea câtorva centrale, capacitatea de producţie a ELCEN este mult peste cât are nevoie Bucureştiul în momentul de faţă. Ideal ar fi ca Bucureştiul să preia de la ELCEN câteva centrale, câteva unităţi în cadrul acestor structuri mari care să îi asigure producţia pentru cât are el nevoie", a susţinut liderul USR.

De asemenea, trebuie continuată reabilitarea termică, pentru a scădea consumul şi instituirea unei subvenţii diferenţiate care să se atribuie cu adevărat persoanelor vulnerabile şi nu la comun, cum se întâmplă acum.

La rândul său, Marian Bumbar, consilier general şi membru în Comisia de utilităţi a CGMB, a precizat că un raport al Consiliului Concurenţei, redactat în 2010, arată că ELCEN are capacităţi supradimensionate iar RADET, unicul client, poate achiziţiona doar fracţii foarte mici din această energie termică.

Astfel, la CET Bucureşti SUD, în intervalul 2007 - 2009, s-a utilizat între 14 şi 29% din capacitatea maximă de producţie a centralei, Centrala Bucureşti vest a utilizat între 13 şi 17 % din capacitate maximă de producţie etc., a arătat Bumbar.

"E ca şi cum o familie cu venituri modeste ar avea un autobuz pentru a-şi transporta copilul la şcoală şi înapoi!", a atras atenţia consilierul.