Nicuşor Dan a demisionat din USR. Lasă totuşi loc de întors

Nicuşor Dan şi-a anunţat demisia din fruntea şi din rândurile formaţiunii pe care a fondat-o şi pe care a reuşit să o facă partid parlamentar. Motivul? Trecând peste capul lui, Biroul Naţional a decis poziţionarea partidului pe controversata problemă a redefinirii familiei, lucru considerat inacceptabil de Dan.
Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
01.06.2017
Se încarcă player-ul...

Liderul USR Nicuşor Dan şi-a anunţat, joi, la Parlament, demisia atât din funcţia de preşedinte al USR, cât şi din calitatea de membru de partid, după ce Biroul Naţional a votat, miercuri seara, pentru poziţionarea formaţiunii împotriva demersului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei ca uniune între un bărbat şi o femeie. Pe de altă parte, Dan a anunţat că s-ar putea întoarce în USR, dacă forul superior al partidului, Comitetul Executiv al USR va lua o decizie diferită de cea a Biroului Naţional privind referendumul pentru redefinirea familiei.

"O să anunţ, aşa cum ştiţi, demisia mea din USR. Sunt trei motive importante pentru care o fac. Primul dintre ele este opinia mea fermă că lucrul cel mai rău care se poate întâmpla în România acum este ca dezbaterea principală să nu fie pe cine fură, cine nu fură, ci pe cine apără tradiţiile şi cine nu le apără şi în felul ăsta o să ajungem încă 20 de ani, oamenii care fură o să fure în continuare spunând că apără tradiţiile şi ăsta e un pericol uriaş pentru România", a declarat Dan.

De asemenea, Nicuşor Dan a invocat sentimentul datoriei faţă de oameni, explicând că USR a fost votat şi de oameni care sprijină referendumul de modificare a Constituţiei, şi de oameni care nu sunt de acord.

"USR-ul a fost votat şi de oameni care sprijină acest referendum, câteva sute de mii, şi de oameni care nu îl sprijină, e din nou convingerea mea fermă că USR-ul trebuie să se adreseze şi unora şi altora", a susţinut (fostul) lider al USR.

Al treilea motiv al demisiei, cel decisiv, ţine de onoare, a explicat Dan.

"Este însă un al treilea motiv care ţine de onoare. În etapele de onoare ale acestui partid, fie că a fost USB-ul la început, fie că a fost USR-ul mai apoi, în zecile de întâlniri pe care le-am avut cu oameni pe care încercam să îi conving să vină către această construcţie, le-am promis, şi a fost o promisiune a mea, personală, că în partidul ăsta este loc pentru toată lumea. Este loc şi pentru progresişti, este loc şi pentru conservatori şi că nu o să existe o decizie a partidului care să fie în contradicţie cu sentimentele lor intime, importante, identitare. Şi culmea este că această reţetă a funcţionat. Am avut colegi progresişti care au lucrat foarte bine cu colegi conservatori iar aici, în Parlament, au făcut proiecte de legi, au făcut proiecte publice şi a fost armonie. (...)

Şi această decizie vine să spună în opinia mea că unii dintre colegii noştri sunt colegi de mâna a doua. Adică, convingerile lor initime, într-o chestiune importantă pentru ei, intră în contradicţie cu direcţia în care partidul vrea să meargă. Pentru asta eu îmi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ţine. E o chestiune de onoare şi asta antrenează demisia mea azi din USR”, a afirmat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă se va întoarce în USR, în situaţia în care forul superior al partidului va decide altfel decât Biroul Naţional pe tema referendumului, Nicuşor Dan a răspuns: "Eu rămân disponibil pentru politica românească, rămân disponibil pentru USR, dacă USR-ul printr-un for mai înalt decât biroul de ieri îşi reconsideră decizia pe care a luat-o."

Reamintim că Biroul Naţional al Uniunii Salvaţi România a decis, miercuri seară, cu majoritate de voturi, ca formaţiunea să se poziţioneze împotriva modificării art. 48 din Constituţia României, articol ce defineşte familia. După vot, Nicuşor Dan a părăsit sala, anunţând că nu se mai regăseşte în partid şi că îşi va da demisia.

Ulterior, Nicuşor Dan le-a trimis membrilor Biroului Naţional al partidului un document prin care şi-a explicat refuzul de a accepta poziţionarea formaţiunii pe tema revizuirii Constituţiei pentru redefinirea familiei, afirmând că refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, relatează Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor