Iohannis, somat de USR să salveze Ordonanţa Cinematografiei

Uniunea Salvaţi România a trimis o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis în care îi cere să salveze Ordonanţa Cinematografiei.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Respingerea Ordonanţei de Urgenţă nr.91/2016 va afecta grav domeniul cinematografiei româneşti, ale cărei produse au adus ţării noastre, în ultimii ani, prestigiu şi recunoaştere internaţională, a transmis miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România, care îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament în vederea reexaminării.

"Ordonanţa de Urgenţă 91/2016 a fost adoptată în noiembrie 2016 în urma unui proces amplu de consultare cu reprezentanţii industriei cinematografice din România, care a durat aproape opt luni. Această consultare publică a inclus reprezentanţi de marcă ai cinematografiei româneşti, care au adus în ultimii ani o recunoaştere internaţională filmului românesc prin premiile obţinute la mari festivaluri internaţionale, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru sau Florin Mihăilescu. Pe lângă zecile de reprezentanţi ai cinematografiei româneşti, Ministerul Culturii a inclus în procesul de dezbatere publică şi reprezentanţi ai industriei cinematografice din alte ţări europene, pentru a se asigura că actul normativ promovat este unul modern, în acord cu cele mai bune practici şi standarde internaţionale", se arată în scrisoarea către preşedinte.

Potrivit USR, Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de respingere sumară, fără niciun fel de consultare a reprezentanţilor industriei de film din România, în care cineaştii să fi avut şansa prezentării argumentelor solide care pledau pentru aprobarea OUG 91/2016.

"De altfel, un grup de cineaşti, printre care regizorul Tudor Giurgiu şi actriţele Alina Grigore şi Ioana Bugarin, a protestat, săptămâna trecută, în Parlament faţă de respingerea Ordonanţa Cinematografiei. Ei au împărţit pliante şi o scrisoare deschisă în care au cerut o dezbatere reală pe această Ordonanţă, iniţiată de Guvernul Cioloş, care modernizează legislaţia în domeniul Cinematografiei", a transmis USR.

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a cerut înainte de votul final din plenul Camerei Deputaţilor, retrimiterea Ordonanţei Cinematografiei în Comisia de Cultură pentru a organiza o dezbatere la care să participe şi cineaştii, dar majoritatea parlamentară PSD, ALDE şi UDMR a votat împotrivă.

"Respingerea Ordonanţei de Urgenţă nr.91/2016 înseamnă revenirea la legea din 2005, care nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale. România va râmâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei", a subliniat USR.