Nicolas Sarkozy, în arestul poliţiei pentru "finanţarea ilegală a campaniei sale electorale"

Fostul preşedinte al Franţei este investigat în dosarul finanţării campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007.

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy.
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. (Captură Foto)
Gina Zaragiu
20.03.2018

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut marţi într-un caz referitor la finanţarea ilegală a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, pe care le-a câştigat, potrivit Le Monde.

Sarkozy se află în prezent în arestul poliţiei judiciare din Nanterre, unde este audiat, fiind acuzat că a primit 50 milioane de euro din partea fostului dictator libian Moammer Gaddafi, prin intermediarul Ziad Takieddine. Potrivit presei franceze, fostul lider de la Elysee şi-ar putea petrece următoarele 48 de ore în arestul poliţiei din Nanterre.

După ce website-ul Mediapart a publicat un document libian care denunţa finanţarea campaniei lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia al lui Moammer Gaddafi, în mai 2012, investigaţiile magistraţilor francezi au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

În noiembrie 2016, persoana care intermediase tranzacţia, Ziad Takieddine, a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro în numerar de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Gueant - care apoi au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de Interne.

Presa franceză notează că este pentru prima dată când fostul şef al statului francez este audiat de la deschiderea anchetei judiciare în acest dosar, în aprilie 2013. Sarkozy poate fi reţinut pentru cel mult 48 de ore şi prezentat judecătorilor care ar putea decide plasarea sa în arest preventiv. Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor