Parchetul din Paris cere trimiterea în judecată a lui Sarkozy pentru folosirea ilegală de fonduri în 2012

Procurorul general din Paris a recomandat ca fostul preşedinte Nicolas Sarkozy să fie trimis în judecată pentru presupusa finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale eşuate în 2012. Cazul i-ar putea ruina şansele unei candidaturi la alegerile prezidenţiale din 2017.
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy.
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.09.2016

Biroul procuraturii din Paris a declarat luni că a cerut magistraţilor să-l trimită pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi pe alte 13 persoane în faţa instanţei.

Judecătorii însărcinaţi cu acest caz trebuie acum să decidă dacă vor urma recomandarea procuraturii.

Sarkozy este acuzat de manipularea actelor financiare, ceea ce i-a permis să depăşească în mod semnificativ limitele de cheltuieli pentru campania din 2012. Au fost formulate acuzaţii preliminare împotriva sa şi a fost plasat sub investigaţie în luna februarie a acestui an.

Sarkozy a îndeplinit funcţia de preşedinte al Franţei în perioada 2007-2012, înainte să piardă în faţa actualului preşedinte, socialistul Francois Hollande. Sarkozy, în vârstă de 61 de ani, şi-a anunţat intenţia de a candida din nou la preşedinţie în 2017, dar o acţiune în instanţă împotriva sa i-ar putea afecta şansele unei eventuale victorii.

Pentru a candida la alegerile din 2017, Sarkozy va trebui mai întâi să câştige sprijinul partidului său conservator în alegerile primare din noiembrie 2016.

Principalul său rival la nominalizarea în tabăra republicanilor este Alain Juppe, în vârstă de 71 de ani, care a ocupat funcţia de premier şi ministru al Apărării, precum şi cea de ministru de Externe.

Cazul vizează activitatea companiei de relaţii publice Bygmalion, care a organizat o parte din apariţiile publice ale lui Sarkozy în timpul campaniei sale electorale din 2012, fiind acuzată că a folosit un sistem vast de contabilitate ilegală.

Bygmalion ar fi cerut 18,5 milioane de euro partidului de dreapta al lui Sarkozy – pe atunci numit UMP, care şi-a schimbat numele în Partidul Republicanilor –, în loc ca această sumă să fie înregistrată în contul campaniei lui Sarkozy.

Facturarea incorectă a permis companiei să depăşească cu mult plafonul legal al cheltuielilor pentru campania prezidenţială, fixat la 22,5 milioane de euro.

Fostul preşedinte a negat în repetate rânduri că a ştiut despre acest sistem ilegal de facturare, conform Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor