Sarkozy vizat din nou pentru primirea de fonduri de campanie din partea Libiei

Nicolas Sarkozy se confruntă cu noi acuzaţii, potrivit cărora a primit fonduri ilegale de campanie din partea guvernului libian în 2007. Fostul preşedinte urmăreşte să ajungă din nou la conducerea Franţei şi are de înfruntat duminică alegeri primare.

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy.
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. (Captură Foto)

Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy trebuie să facă faţă unor noi acuzaţii privind faptul că a acceptat milioane de euro sub formă de fonduri ilegale din partea regimului răposatului dictator libian Moammer Gaddafi.

Într-un material video publicat de website-ul investigativ Mediapart, omul de afaceri francez de origine libaneză Ziad Takieddine a declarat că a livrat valize care conţineau 5 milioane de euro în numerar lui Sarkozy şi fostului său şef de personal în 2007. Banii urmau să fie folosiţi pentru câştigarea campaniei prezidenţiale din acel an de către Sarkozy.

Takieddine a declarat că a primit 5 milioane de euro în Tripoli din partea şefului serviciului de informaţii al lui Gaddafi la sfârşitul anului 2006 şi în 2007. El a mai susţinut că le-a înmânat banii – valize pline cu numerar – lui Sarkozy şi lui Claude Gueant în trei ocazii diferite. Înmânarea celo trei tranşe de bani a avut loc, aparent, la sediul Ministerului de Interne, în timp ce Sarkozy era ministru de Interne, iar Gueant şeful său de personal.

Sarkozy este investigat din 2013, fiind acuzat că regimul Gaddafi i-ar fi oferit în total 50 milioane de euro pentru campania prezidenţială din 2007. O astfel de sumă este mai mult decât dublul limitei legale de finanţare a campaniei. Plăţile ar fi încălcat de asemenea regulile franceze privind finanţarea străină.

Alegeri primare

Sarkozy, care a servit ca preşedinte al Franţei în perioada 2007-2012 şi urmăreşte să obţină nominalizarea ca şi candidat conservator în alegerile prezidenţiale din 2017, a negat mereu acuzaţiile că ar fi primit fonduri ascunse din partea regimului libian.

“Încă o dată, şi întotdeauna înaintea unor alegeri, Mediapart încearcă să îl lovească pe Nicolas Sarkozy cu acuzaţii false”, a susţinut avocatul fostului preşedinte francez, Thierry Herzog, într-o declaraţie făcută agenţiei de ştiri Reuters.

Vor fi lansate proceduri legale ca răspuns la “această manipulare crudă”, a adăugat el.

Avocatul lui Gueant, Philippe Bouchez El Ghozi, a negat de asemenea că clientul său a comis vreo infracţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe