Nicolae Timofti salută deschiderea unui birou NATO la Chişinău

Timofti reaminteşte că în iulie 2016 a semnat un decret privind semnarea Acordului între Moldova şi NATO şi că acesta va fi un birou civil, nu o bază militară, care va asista Moldova în reforma sectoarelor de apărare şi securitate.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti susţine că semnarea, la Bruxelles, a Acordului ce prevede deschiderea la Chişinău a biroului de legătură NATO constituie un pas important, oportun şi semnificativ în contextul modernizării politice a Moldovei şi în relaţiile ţării cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, cu menţinerea statutului de neutralitate al RM.

“Relaţiile dintre Republica Moldova şi NATO au devenit o confirmare a democratizării societăţii, dar şi a aspiraţiilor noastre pentru deschidere şi modernizare.”

Potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei, un decret cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării unui Acord între Moldova şi NATO Nicolae Timofti l-a semnat încă la 27 iulie 2016. “Acum, sunt mândru de faptul că Biroul de legătură NATO, la Chişinău, este oficializat în perioada mandatului meu. Evenimentul confirmă reuşita noastră de consolidare a elanului european şi pro-occidental al Republicii Moldova”, a menţionat şeful statului.

Celor care încearcă să manipuleze opinia publică prin invocarea încălcării statului de neutralitate, Timofti le reaminteşte că acesta va fi un birou civil, nu o bază militară, care va facilita identificarea domeniilor în care Republica Moldova necesită asistenţă pentru a-şi reforma sectoarele de apărare şi securitate.

Mai mult, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că „NATO respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova”.

“Cert este că nimic nu afectează acum mai mult neutralitatea statului nostru decât armata Federaţiei Ruse staţionată pe teritoriul Republicii Moldova, contrar voinţei noastre.

Sunt încrezător că deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova vor ratifica în scurt timp Acordul şi vor încuraja implementarea reformelor europene în continuare”, a adăugat Nicolae Timofti, potrivit sursei citate.

Menţionăm că aflat într-o vizită la Bruxelles, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia a fost semnat Acordul privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău. În acest sens, există opinii pro şi contra.

Notabil este faptul că Igor Dodon a reacţionat după semnarea acestui acord. Acesta consideră că astfel de lucruri nu sunt decât o ameninţare serioasă la adresa neutralităţii Republicii Moldova. „Exista riscul ca Occidentul să pună condiţii ca procesul de integrare europeană să fie însoţit de cel de aderare la NATO.”