Nature House, casă-seră în Arctica: învinge frigul şi respectă natura (video)


Nature House
Nature House (Ingrid Hjertefølgers)

Familia norvegiană Benjamin şi Ingrid Hjertefølgers avea un mare vis: să-şi construiască o casă durabilă şi eficientă energetic, în nordul îndepărtat al Norvegiei. Un loc confortabil în care să-şi crească cei patru copii, în respect deplin faţă de natura înconjurătoare.

Astăzi Nature House este o realitate: o casă cu trei etaje şi 200 de metri pătraţi, realizată numai cu lemn şi cob: un amestec de apă, argilă, nisip şi paie. Dar bogăţia reală este cupola solară geodezică care înconjoară casa complet. O structură semisferică, produsă de Solardome, din aluminiu şi sticlă, cu panouri solare integrate, care acţionează ca o barieră împotriva vânturilor arctice şi căderilor de zăpadă.

În plus, microclimatul creat în interiorul domului permite familiei Hjertefølgers să cultive o mare parte din produsele alimentare în cele două grădini: una situată în jurul casei (80 metri pătraţi) şi cealaltă pe acoperiş (100 metri pătraţi).

Ţările nordice pot fi considerate un model de succes în multe domenii. Sistemul lor de învăţământ, salariile, marea implicare a statului în asistenţă socială, sistemul fiscal echitabil, sistemul lor de sănătate, şomajul scăzut şi ratele ridicate de fericire sunt o sursă de admiraţie pentru mulţi.

Surse: Financial Tines , Build Magazine , Facebook , YouTube, Fotografii: Ingrid Hjertefølgers