De ce Nordul este mai bogat decât Sudul?

(photos.com)

Potrivit unui studiu realizat de către Biroul Naţional de Cercetări Economice (NBER, acronimul în limba engleză), ţările nordice sunt predestinate să fie bogate în timp ce ţările din sud rămân sărace.

Experţii sunt de părere că relaţia dintre geografie şi dezvoltarea economică este evidentă, deoarece reiunile mai bogate ale lumii sunt Statele Unite, Europa, Australia, Japonia, Coreea de Sud şi ţările din Orientul Mijlociu, cele bogate în petrol; în timp ce, naţiunile cele mai sărace se întâlnesc în Africa sub-sahariană, sudul Asiei şi America Latină.

Potrivit acestei cercetări, există patru motoare ale bogăţiei unui stat: are acces la mare, posedă resurse naturale (petrol, gaz, cărbune etc.), dispune de condiţii favorabile pentru agricultură, iar clima sa este caldă sau rece. Cu cât într-un stat există mai mulţi dintre aceşti factori cu atât acesta va fi mai bogat. De exemplu, din cele 48 de ţări ale lumii cu resurse energetice limitate, 28 sunt considerate sărace.

De asemenea, analiştii au calculat momentul în care diferite ţări au depăşit pragul PIB-ului de 2.000 de dolari per persoană. Ei bine, naţiunile cu vreme rece şi uscată au depăşit această sumă cu 27 de ani înaintea ţărilor în care climatul este cald şi umed. Rusia s-a dovedit a fi o excepţie de la regulă, aceasta îndeplinind toate elementele evidenţiate de cercetători pentru a fi considerată o ţară bogată, dar teoria nu i se potriveşte.

Alte studii, privind bogăţia şi sărăcia, fac referire, de asemenea, la condiţii istorice precum colonialismul, întreprins de către naţiunile nordice în regiunile calde ale globului, care a aruncat multe naţiuni în sărăcie, deoarece regulile coloniale aduc mai puţine şanse de dezvoltare ţărilor colonizate şi o mai mare dependenţă externă. Adevărul este că nordul domină sudul. În cadrul Europei, Finlanda, Norvegia şi Suedia sunt mai bogate decât Grecia, Spania sau Portugalia.

Acelaşi lucru se întâmplă în fiecare ţară. În Italia regiunile cele mai bogate şi industrializate sunt în partea de sus a hărţii (Veneto, Toscana şi Lombardia), în timp ce regiunile sărace se află în sud, (Sicilia şi Basilicata). În Spania există, de asemenea, această diferenţă, de exemplu, între Ţara Bascilor şi Extremadura. Chiar şi într-un oraş, cartierele cele mai opulente sunt situate de multe ori în partea de nord.

Dar iată cum România dă statisticile peste cap!

Care sunt cele mai bogate regiuni din România în varianta regionalizării cu zece regiuni?

Noua variantă a regionalizării – cu zece regiuni – modifică ierarhia bogăţiei regiunilor României. Cu un PIB, la nivelul lui 2012, de 47,8 mld. lei, regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) predă ştafeta de cea mai săracă astfel de entitate viitoarelor posibile regiuni Dobrogea (Constanţa şi Tulcea, cu un PIB cumulat de 28,8 mld. lei la nivelul lui 2012) şi Sibiu (Sibiu, Alba, Hunedoara, cu un PIB la nivelul lui 2012 de 34 mld. lei), scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, ea trece în faţa regiunii Sud-Est, care prin pierderea judeţelor Constanţa şi Tulcea „pierde” din PIB 28,8 mld. lei, dar şi a regiunii Centru, care prin plecarea judeţelor Sibiu şi Alba pierde din PIB 23 mld. lei.

Cea mai bogată regiune va rămâne Bucureşti-Ilfov în ultima variantă a regionalizării, cu un PIB de 148,8 mld. lei, conform calculelor Ziarului Financiar pe baza datelor Comisiei Naţionale de Prognoză.

O schimbare surprinzătoare adusă de ultima variantă a regionalizării o reprezintă regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) cu un PIB cumulat de 63,9 mld. lei care depăşeşte Ardealul, zonă cu un PIB recalculat la 62,2 mld. lei.

Astfel, cea mai săracă regiune ar deveni Dobrogea, PIB-ul judeţelor alocate, Constanţa şi Tulcea, cumulând 28,8 mld. lei.