NATO nu vrea să înceapă un război cu Rusia, anunţă un oficial al Alianţei

(JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Alianţa Nord Atlantică nu caută modalităţi de a începe un război cu Rusia, în ciuda angajamentului alianţei de a mobiliza forţe de reacţie rapidă la graniţa cu acest stat, a declarat miercuri un reprezentant al Centrului pentru Studii Internaţionale şi Strategice (CSIS), potrivit Ria Novosti.

„Noi nu căutăm un război cu Rusia. Noi ţintim să prevenim orice fel de abordare ieşită din comun, neconvenţională, care ar putea afecta teritoriul sau stabilitatea NATO”, a explicat directorul de securitate internaţională al CSIS, Katherine Hicks.

Este vorba de „capacitatea de reacţie rapidă”, a subliniat Hicks, făcând referire la decizia NATO de a trimite forţe în bazele din estul Europei şi de a asigura o prezenţă consistentă de trupe de-a lungul frontului estic al alianţei.

Potrivit comunicatelor efectuate înaintea summitului NATO din Ţara Galilor, care va avea loc pe 4-5 septembrie, membrii alianţei se vor concentra pe îmbunătăţirea capacităţii de reacţie rapidă a forţelor NATO din interiorul statelor membre.

Astfel de planuri de îmbunătăţire şi modernizare a Forţelor de Reacţie ale NATO (NRF) au provocat mai multe îngrijorări în Rusia, care, de altfel şi-a mobilizat armata de-a lungul graniţei estice a NATO încă de la începutul crizei ucrainene.

În ceea ce priveşte NRF, NATO intenţionează să asigure pregătirea forţelor de reacţie imediată, compuse din 13.000 de soldaţi furnizaţi de naţiunile membre.

„Tipurile capabilităţilor vor arăta diferit de cele din timpul Războiului Rece”, a precizat Hicks, adăugând că noile capabilităţi NATO sunt menite să reprezinte o asigurare atât pentru statele membre cât şi pentru non-aliaţii din regiune.

NATO „face în mod clar un pas înainte pentru a construi o relaţie de parteneriat cu statele care nu sunt membre NATO, în loc să încerce să le integreze în mod oficial în alianţă”, a declarat Hicks, făcând referire la state care nu sunt membre, precum Georgia şi Ucraina.

Oficialul CSIS susţine că este de părere că NATO nu vrea să determine un răspuns care „ar putea fi interpretat greşit şi astfel să ducă la o reacţie care nu este constructivă în niciun fel”.