Coreea de Nord construieşte submarine cu rachete balistice

Rachete Rodong din Coreea de Nord.
Rachete Rodong din Coreea de Nord. (captură youtube.com)

Agenţiile de informaţii ale Statelor Unite au apreciat că Phenianul poate construi submarine capabile să lanseze rachete balistice, crescând potenţialul militar al statului înarmat nuclear.

O rampă de lansare a rachetelor a putut fi observată pe un submarin nord-coreean de către agenţiile de informaţii ale Statelor Unite şi a provocat noi îngrijorări legate de un posibil atac cu rachete, inclusiv cu focoase nucleare, din partea regimului comunist de la Phenian, potrivit unor oficiali din industria apărării.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, loc. col. Jeffrey Pool, a refuzat să comenteze în privinţa programului de submarine dotate cu rachete al Coreei de Nord. ”Noi nu comentăm lucruri legate de informaţii, dar îndemnăm Coreea de Nord să devină mai transparentă în sectorul apărării astfel încât să reducă tensiunile în regiune”, a comunicat acesta.

Detaliile legate de submarinele nord-coreene sunt atent păstrate de regimul comunist.

Dezvăluirea legată de submarinele dotate cu rachete vine în urma unui raport recent din Coreea de Nord care arată fotografii cu dictatorul Kim Jong Un stând pe rampa de ieşire a unui submarin nord-coreean ruginit.

Analiştii militari şi-au manifestat surprinderea în legătură cu programul rachetelor pentru submarine şi au speculat că submarinul ar putea fi o modificare al unui submarin rus sau chinez.

O a doua posibilitate ar fi ca noul submarin să fie o copie sau o modificare a unui submarin din era sovietică de clasa Golf care a fost achiziţionat de Phenian – oficial pentru fier vechi – în anii 1990.

Coreea de Nord deţine în prezent în jur de 70 de submarine. Majoritatea sunt submarine diesel mai vechi, incluzând 22 de submarine clasa Romeo sau submarine chineze Type-031.

Phenianul mai deţine 20 de mini-submarine, din clasa Sango. Acestea sunt folosite pentru operaţiuni de comando sau infiltrarea în Coreea de Sud în timpul unui conflict. Phenianul mai deţine şi patru submarine din clasa Whiskey, model rusesc din anii 1940.

Folosirea submarinelor de către Phenian a fost evidentă în 2010, când a fost torpilată nava de război Choenan a Coreei de Sud, omorând 46 de marinari. Se suspectează că atacul ar fi fost comis de un mini-submarin al Coreei de Nord. Phenianul a negat că s-ar fi aflat în spatele atacului.

Agenţiile de informaţii ale Statelor Unite cred că Phenianul are deja rachete balistice (SLBM) utilizabile pe submarin. Coreea de Nord ar fi obţinut în secret mai multe rachete SS-N-6 SLBM de la Rusia. Acestea au fost transformate în noi rachete cu rază intermediară.

Până la descoperirea recentă a submarinului modificat, nu au existat semne că Phenianul este interesat în dezvoltarea propriilor rachete ce pot fi lansate de pe submarine.

Phenianul este unul din cei mai mari producători şi exportatori de rachete balistice din lume şi produce câteva tipuri de rachete de rază scurtă Scud, rachete de rază medie Nodongs, rachete cu rază intermediară Musudan şi rachete cu rază lungă Taepodong.

Arsenalul său de rachete este estimat la aproximativ 600-1000 de unităţi.

O altă îngrijorare este că Phenianul va putea exporta în Iran submarinele capabile să lanseze rachete. Coreea de Nord a cooperat cu Iranul în cadrul antrenamentelor pe submarine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe