NASA va reveni pe Lună cu emblema "Artemis"

"Artemis"
"Artemis" (NASA)

NASA a prezentat logo-ul programului Artemis, al cărui obiectiv este să conducă din nou astronauţii pe Lună până în 2024, ca o escală pentru a ajunge pe Marte.

Această nouă identitate este inspirată de sigla programului Apollo. „Utilizând litera “A” ca element principal şi o traiectorie de pe Pământ pe Lună, onorăm tot ce a reuşit programul Apollo. Totuşi, prin Artemis vom crea propria noastră cale, vom căuta explorarea lunară mai mult decât până acum şi vom deschide un nou drum spre Marte", a declarat NASA într-un comunicat.

NASA explică cum programul Artemis, numit astfel după sora geamănă a zeului Apollo, care este zeiţa Lunii şi a vânătorii în mitologia greacă, va face toate eforturile pentru a reda Luna oamenilor, deoarece îi va pregăti şi îi va conduce pe Marte. „Prin programul Artemis, vom vedea prima femeie şi primul bărbat mergând pe suprafaţa Lunii. Ca un adevărat “zeu al zilei şi al luminii”, la propriu şi la figurat, Artemis va lumina drumul nostru spre Marte“, potivit NASA.

Cu culorile Earth Blue, Rocket Red şi Lunar Silver, fiecare parte a identităţii logo-ului are un înţeles:

- “A” simbolizează vârful săgeţii armei lui Artemis şi reprezintă lansarea.

- Vârful lui “A” de la Artemis indică spaţiul de dincolo de Lună şi înseamnă că operaţiunile NASA pe Lună nu sunt finalul, ci pregătirea pentru tot ce se află dincolo de ea.

- Apariţia Pământului în partea de sus a logo-ului reprezintă misiunile din perspectiva umanităţii. Plecăm de pe Pământ. Ne întoarcem pe Pământ cu tot ceea ce învăţăm şi creăm. Această apariţie a Pământului vizualizează, de asemenea, arcul lui Artemis ca sursă din care este trimisă toată energia şi acţiunile.

- Traiectoria se mişcă de la stânga la dreapta prin bara transversală a lui "A" opusă celei a lui Apollo. Evidenţiază astfel diferenţele distinctive în revenirea pe Lună. Traiectoria este roşie pentru a simboliza calea spre Marte;

- Luna este următoarea destinaţie şi o escală spre Marte. Este centrul tuturor eforturilor lui Artemis.

Articol de referinţă: Earth Blue, Rocket Red and Lunar Silver: A New Identity for Artemis Program to the Moon