Alunecări de teren active pe o pantă abruptă de pe Marte [video]

Marte
Marte (mage Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

Camera HiRISE de la bordul sondei spaţiale Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de la NASA a capturat imagini de roci căzute pe o pantă abruptă de pe planeta Marte.

Imaginea a fost capturată în Cerberus Fossae, o serie de fisuri semi-paralele pe Marte formate din falii care au separat câmpiile vulcanice la est de Elysium Mons.

Pantele abrupte de pe Marte prezintă alunecări de teren active (numite şi "pierderi de masă"), iar aici vedem dovezi ale unor activităţi de două tipuri, informează NASA.

În primul rând, pietrele albastru deschis de pe pantă par să provină dintr-un strat de rocă de bază (tot albastru deschis) în partea de sus a secţiunii. În al doilea rând, liniile fine întunecate sunt linii de pante recurente, probabil datorate tot pierderii de masă, dar compuse din materiale granulare mai fine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință