"Muzica microbilor" îi ajută pe cercetători să descopere viaţa microbiană

(photos.com)

"Muzica microbilor" este o metodă inedită care i-ar putea ajuta pe cercetători să descopere mai multe informaţii despre viaţa microbiană, una dintre cele mai greu de studiat reţele, anunţă Realitatea.net.

Microbiologul Jack Gilbert şi omul de ştiinţă Peter Larsen, un pasionat al muzicii jazz s-au gândit că ar putea folosi muzica pentru a reprezenta modelele de diversitate microbiană. În viziunea acestora, muzica clasică este "foarte structurală”, comparativ cu viaţa microbiană care se aseamănă mai mult cu jazz-ul, deoarece are numeroase motive repetitive.

Pentru a demonstra asta, Larsen a făcut muzică din viaţa microbiană marină. Realizarea acestui studiu a presupus prelevarea informaţiilor de la microbi care trăiesc în oceane, în sol şi aer. Proiectul English Channel implică secvenţierea ADN-ului găsit în apa mărilor pentru a afla cum funcţionează sistemele microbiene.

Pentru a crea muzică din viaţa microbiană, fiecare condiţie de mediu (lumina, temperatura, nivelul de fosfor) a fost reprezentată de anumite corzi. Atunci când condiţiile se schimbau, se schimbau şi corzile. Ulterior, Larsen a măsurat concentraţiile microbiene care apar în funcţie de condiţiile de mediu şi le-a reprezentat pe o anumită scară. Astfel, corzile cântau pe o anumită scară în funcţie de cât de mult erau afectate comunităţile microbiene de factorii de mediu. Peter Larsen a realizat astfel, mai multe compoziţii muzicale.