Cercetătorii descoperă cea mai veche urmă de viaţă în Australia

Un grup de cercetători australieni susţine că a găsit fosile de microbi datând de 3,48 miliarde de ani. Aceasta ar fi cea mai veche formă de viaţă găsită vreodată pe uscat.
Izvoarele calde au format aceste depozite de roci, numite geyserite, acum 3,5 miliarde de ani
Izvoarele calde au format aceste depozite de roci, numite geyserite, acum 3,5 miliarde de ani (T. Djokic)


Cu toate că unii oameni de ştiinţă sunt convinşi că viaţa a apărut pentru prima dată în adâncurile mării, cercetătorii australieni au reuşit să pună sub semnul întrebării această teorie. Într-un studiu publicat în revista "Nature", oamenii de ştiinţă susţin că ei au descoperit cea mai veche dovadă a vieţii pe uscat, în rocile unui vulcan vechi din Australia, relatează Le Vif.

Potrivit cercetătorilor, este vorba despre nişte fosile de microbi de acum 3,48 miliarde de ani, care ar constitui cea mai veche urmă a vieţii în Australia.

"Acest lucru ar putea fi o dovadă în favoarea unei origini a vieţii în izvoare termale de apă dulce de pe uscat", a notat autorul principal al studiului, Tara Djokic, ceea ce contrazice teoria potrivit căreia viaţa s-a dezvoltat întâi în oceane pentru a se adapta apoi la uscat.

Dacă se va confirma, descoperirea ar putea reprezenta o nouă pistă pentru căutarea vieţii în zone similare şi pe alte planete ale sistemului solar. În plus, ea ar putea permite o mai bună înţelegere a evoluţiei speciilor, mai ales pe Marte - care s-a născut acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, şi, timp de foarte mulţi ani, a fost alcătuită din izvoare termale şi vulcani.

Studiul cercetătorilor australieni extinde astfel existenţa dovezilor geologice ale formării vieţii pe uscat cu aproape 600 de milioane de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură