Premiul Nobel pentru medicină recompensează o "revoluţie" în înţelegerea celulor şi organismelor

Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie recompensează o "revoluţie" în înţelegerea celulor şi organismelor.
Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie recompensează o "revoluţie" în înţelegerea celulor şi organismelor. (JONATHAN NACKSTRAND / AFP / GettyImages)

Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie recompensează anul acesta o adevărată "revoluţie" în modul de înţelegere a dezvoltării celulelor şi organismelor, a anunţat luni Comitetul de la Stockholm.

Laureaţii, britanicul John B. Gurdon şi japonezul Shinya Yamanaka, au descoperit că celule mature, specializate, pot fi reprogramate pentru a deveni celule stem sau suşă, capabile să se dezvolte apoi în orice tip de ţesut.

În 1962, John B. Gurdon a descoperit că procesul de specializare a celulelor este reversibil. Într-un experiment clasic, el a înlocuit nucleul unei celule stem cu cel al unei celule adulte. Experimentul, făcut pe ovule de broască, a arătat că celula modificată s-a dezvoltat normal.

Shinya Yamanaka a descoperit 40 de ani mai târziu, în 2006, cum celule mature intacte, prelevate de la şoareci, pot fi reprogramate pentru a deveni celule stem. Procesul presupune introducerea unor gene în celulele testate.

Aceste descoperiri revoluţionare au deschis calea către noi câmpuri de cercetare, scrie Comitetul Nobel pe site. Prin reprogramarea celulor, oamenii de ştiinţă au noi oportunităţi pentru a studia boli grave, precum cancerul, şi pentru a dezvolta noi metode de diagnostic şi terapie.

De exemplu, celule de piele pot fi prelevate de la pacienţi cu diferite boli, reprogramate şi analizate în laborator, pentru a detecta exact cum diferă acestea de celulele unor persoane sănătoase.

Toate fiinţele vii provin din ouă sau ovule fertilizate. În primele zile după concepţie, orice făt este format numai din celule stem, fiecare dintre ele capabilă să se dezvolte în orice tip de celulă care formează un organism adult. Pe parcursul dezvoltării, aceste celule formează, printre altele, sistemul nervos, muscular şi organele din corp. Înainte de descoperirile celor doi laureaţi ai premiului Nobel pentru medicină de anul acesta, se credea că această dezvoltare este unidirecţională. Se credea că schimbările din celulă pe perioada maturizării sunt ireversibile. Însă cei doi cercetători au demonstrat contrariul.

Sir John B. Gurdon s-a născut în 1933, la Dippenhall, în Marea Britanie. El a făcut doctoratul la Universitatea Oxford, din 1960. Iar în prezent este profesor la Universitatea Cambridge şi la Institutul Gurdon.

Shinya Yamanaka s-a născut în 1962, la Osaka, în Japonia. El este în prezent profesor la Universitatea Kyoto şi colaborează cu Institutul Gladstone.

Săptămâna premiilor Nobel s-a deschis luni la Stockholm, prin anunţarea laureatului premiului pentru medicină luni. Acesta va fi urmat de cel pentru fizică marţi, chimie miercuri, literatură joi, pace vineri şi economie în 15 octombrie.

Premiile - o diplomă, o medalie şi un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) - vor fi înmânate la Stockholm şi la Oslo în 10 decembrie, dată aniversară a morţii savantului suedez Alfred Nobel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură