Moscova: Aproximativ 1.400 manifestanţi arestaţi la un miting al opoziţiei convocat de Navalnîi

Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest al opoziţiei în faţa sediului Primăriei din Moscova, 27 iulie 2019
Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest al opoziţiei în faţa sediului Primăriei din Moscova, 27 iulie 2019 (Screenshot)

Poliţia din Moscova a arestat şi bătut manifestanţi şi politicieni ai opoziţiei ruse în încercarea de a dispersa un protest neautorizat, în timpul căruia manifestanţii au cerut alegeri locale corecte în capitala Rusiei.

Potrivit grupului de monitorizare a acţiunilor poliţiei OVD-Info, aproximativ 1.400 de persoane au fost arestate în centrul Moscovei sâmbătă după amiază.

Manifestanţii au protestat împotriva deciziei autorităţilor electorale moscovite de a bloca câţiva candidaţi ai opoziţiei să participe la alegerile din 8 septembrie pentru Duma orăşenească a Moscovei (aşa-numitul “parlament” local) cu 45 de locuri. Autorităţile electorale au susţinut că aceşti candidaţi au falsificat semnături pe petiţiile lor de nominalizare.

Alexei Navalnîi, cel mai proeminent activist al opoziţiei din Rusia, a cerut oamenilor să participe la evenimentul de astăzi. El a fost trimis la închisoare miercuri, pentru 30 de zile, pentru organizarea de proteste “neautorizate”.

Autorităţile din Moscova au declarat ilegal protestul de sâmbătă şi primarul capitalei, Serghei Sobianin, a afirmat că protestele recente reprezintă o „ameninţare la adresa securităţii” şi a promis că „ordinea va fi asigurată în conformitate cu legea”.

Doi dintre asociaţii lui Navalnîi, Ivan Zhdanov şi Ilia Iaşin, au afirmat că au fost arestaţi înaintea protestului de sâmbătă.

Navalnîi a declarat că protestele vor continua până când Moscova va permite candidaţilor respinşi să participe la alegerile din septembrie.

Potrivit unor relatări, investigatorii ruşi au percheziţionat înaintea protestului de azi locuinţele şi birourile câtorva dintre candidaţii descalificaţi.

Dmitri Gudkov, unul dintre candidaţii descalificaţi ai opoziţiei, a declarat agenţiei de ştiri AFP că viitorul Rusiei este la mijloc.

„Dacă pierdem acum, alegerile vor înceta să mai existe ca instrument politic”, a susţinut Gudkov, a cărui locuinţă a fost percheziţionată miercuri.

„Ceea ce dezbatem este dacă e legal să te implici în politică în Rusia de astăzi, vorbim despre ţara în care vom trăi”.

Weekendul trecut, 22.000 de persoane au participat la un protest în Moscova împotriva interdicţiei aplicate candidaţilor opoziţiei, cel mai mare protest de acest gen din ultimii ani.

Opoziţia vede alegerile locale ca o oportunitate de participare politică, în condiţiile în care partidele anti-Kremlin au fost marginalizate în mod constant pe scena politică rusească de când Vladimir Putin a devenit prima dată preşedinte, acum 20 de ani.