Opoziţia rusă protestează împotriva interzicerii de a participa la alegerile locale din Moscova

Ilia Iaşin la un protest din Moscova, 14 iulie 2019
Ilia Iaşin la un protest din Moscova, 14 iulie 2019 (Serghei Fadeichev/TASS/Getty Images)

Peste 1.000 de persoane au ieşit duminică pe străzile Moscovei pentru a protesta împotriva unei posibile interdicţii a candidaţilor din opoziţie la alegerile locale din capitala Rusiei.

Liderii opoziţiei au criticat Comisia Electorală din Moscova după ce aceasta a declarat că majoritatea candidaţilor susţinuţi de ei au eşuat să obţină numărul necesar de semnături pentru a participa la alegeri în postura de candidaţi, potrivit Reuters.

Comisia încă nu a anunţat oficial lista candidaţilor legitimi la alegerile din 8 septembrie pentru Duma orăşenească a Moscovei (aşa-numitul “parlament” local) cu 45 de locuri.

Ilia Iaşin, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, şi alţi câţiva activişti au cerut o întâlnire cu alegătorii duminică, eveniment care s-a transformat într-un marş către sediul Primăriei din capitala ţării şi apoi către sediul Comisiei Electorale.

Iaşin consideră că afirmaţiile Comisiei Electorale, potrivit cărora multe dintre semnăturile care îl susţin au fost falsificate reprezintă o “fraudă absolută”.

Participanţii la protest au scandat slogane anti-guvernamentale şi anti-Putin, cerând autorităţilor să înregistreze candidaţii.

Poliţia nu a recurs la forţă pentru a dispersa mulţimea, aşa cum a făcut-o în cazul multor proteste ale opoziţiei.

Totuşi, potrivit grupului de monitorizare a acţiunilor poliţiei OVD Info, cel puţin 38 de persoane au fost reţinute, inclusiv Iaşin, precum şi Liubov Sobol şi Ivan Zhdanov, aliaţi ai liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.

Kremlinul nu este străin de blocarea activiştilor din opoziţie la alegerile prezidenţiale sau parlamentare.

Navalnîi a fost oprit să participe la alegerile prezidenţiale din 2018 după ce oficialii electorali au decis că nu este eligibil să se înscrie pe lista candidaţilor din cauza unei sentinţe de închisoare cu suspendare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe