Moscova sub presiune. Mii de protestatari se opun blocării aplicaţiei Telegram de către Kremlin

Protest la Moscova împotriva eforturilor Kremlinului de a bloca aplicaţia Telegram, 30 aprilie 2018.
Protest la Moscova împotriva eforturilor Kremlinului de a bloca aplicaţia Telegram, 30 aprilie 2018. (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Mii de manifestanţi au protestat luni în centrul Moscovei împotriva eforturilor guvernului rus de a bloca populara aplicaţie de mesagerie Telegram.

Manifestanţii au scandat lozinci precum “Putin este un hoţ!” şi au cerut menţinerea libertăţii pe Internet, potrivit RFE/RL.

Liderul opoziţiei Alexei Navalnîi a fost unul dintre miile de manifestanţi la protestul organizat de Partidul Libertarian al Rusiei, care a declarat că blocarea aplicaţiei Telegram reprezintă o “ruşine naţională”.

Unii manifestanţi au afişat pancarte cu mesaje care cereau guvernului să pună capăt încercărilor de a bloca Telegram, care a căzut în dizgraţia autorităţilor din cauza refuzului de a oferi Serviciului Federal de Securitate (FSB) acces la mesajele private ale utilizatorilor aplicaţiei.

Serghei Boiko, liderul Partidului Libertarian, a condus manifestanţii în apelurile lor pentru “oprirea cenzurării Internetului”.

Încercarea de a bloca Telegram a adâncit temerile că guvernul urmăreşte să reducă la tăcere opoziţia, în condiţiile în care Vladimir Putin – care a fost preşedinte sau premier al Rusiei începând cu 1999 – a început un nou mandat prezidenţial de şase ani.

Poliţia l-a oprit pentru scurt timp pe Navalnîi şi i-a cerut să evite declaraţiile sau acţiunile care “nu corespund agendei evenimentului”, care a avut loc cu permisiunea autorităţilor.

Navalnîi a discutat cu manifestanţii, criticând dur încercarea Kremlinului de a bloca Telegram.

De asemenea, Navalnîi a mai precizat că poliţia i-a ordonat să nu ceară manifestanţilor să se alăture unui alt protest organizat de el în ziua de 5 mai.

“Prin urmare, vă cer tuturor să NU participaţi la protestul din 5 mai”, a afirmat el sarcastic. Navalnîi nu a primit autorizaţie din partea autorităţilor pentru organizarea acestui protest.

Susţinătorii aplicaţiei Telegram au protestat din 16 aprilie, când agenţia naţională de reglementare a mass mediei Roskomnadzor a început să aplice o interdicţie – emisă printr-o decizie a instanţei – asupra aplicaţiei din cauza refuzului acesteia de a preda cheile de criptare FSB-ului.

Telegram a invocat temeri legate de confidenţialitate şi a declarat că cererea înaintată de FSB este neconstituţională. De altfel, Telegram a precizat că va menţine aplicaţia activă în ciuda interdicţiei.

Pavel Durov, co-fondator al Telegram care locuieşte în străinătate într-un exil autoimpus, a declarat că mitingul de luni este fără precedent.

“Sunt mândru că eu şi aceşti oameni ne-am născut în aceeaşi ţară. Energia voastră schimbă lumea”, a scris Durov pe site-ul de socializare VKontakte.