Putin înăspreşte cenzura. Semnează o lege privind calomnia pe Internet

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care va permite autorităţilor să blocheze website-uri care difuzează informaţii calomniatoare despre personalităţi publice.

Proiectul de lege privind calomnia pe Internet a fost adoptat rapid luna trecută în Duma de Stat, la doi ani după o serie de procese de mare profil prin care organizaţiilor media şi personalităţilor opoziţiei li s-a ordonat să şteargă de pe website-uri investigaţii privind corupţia. Totuşi, deputaţii Dumei nu au făcut în mod explicit o legătură între cele două aspecte.

Semnătura lui Putin şi publicarea legii vor permite autorităţilor să blocheze website-urile „ofensatoare” în interval de o zi de la emiterea unui ordin judecătoresc “pentru eşecul de a şterge informaţii care compromit onoarea, demnitatea sau reputaţia unui cetăţean”.

Noua lege a intrat în vigoare la o săptămână după ce agenţia de stat pentru reglementarea comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a început să blocheze serviciul de mesagerie Telegram, provocând astfel tulburări în mediul online.

Anul trecut, aproximativ 250 de website-uri au fost blocate zilnic, potrivit unui raport recent privind cenzura tot mai intensă a Internetului în Rusia. De asemenea, unele instanţe au dat sentinţe cu închisoarea pentru infracţiuni legate de cenzurarea Internetului aproape o dată pe săptămână, a afirmat în luna februarie grupul internaţional pentru drepturile omului Agora.