Putin înăspreşte cenzura. Semnează o lege privind calomnia pe Internet

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care va permite autorităţilor să blocheze website-uri care difuzează informaţii calomniatoare despre personalităţi publice.

Proiectul de lege privind calomnia pe Internet a fost adoptat rapid luna trecută în Duma de Stat, la doi ani după o serie de procese de mare profil prin care organizaţiilor media şi personalităţilor opoziţiei li s-a ordonat să şteargă de pe website-uri investigaţii privind corupţia. Totuşi, deputaţii Dumei nu au făcut în mod explicit o legătură între cele două aspecte.

Semnătura lui Putin şi publicarea legii vor permite autorităţilor să blocheze website-urile „ofensatoare” în interval de o zi de la emiterea unui ordin judecătoresc “pentru eşecul de a şterge informaţii care compromit onoarea, demnitatea sau reputaţia unui cetăţean”.

Noua lege a intrat în vigoare la o săptămână după ce agenţia de stat pentru reglementarea comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a început să blocheze serviciul de mesagerie Telegram, provocând astfel tulburări în mediul online.

Anul trecut, aproximativ 250 de website-uri au fost blocate zilnic, potrivit unui raport recent privind cenzura tot mai intensă a Internetului în Rusia. De asemenea, unele instanţe au dat sentinţe cu închisoarea pentru infracţiuni legate de cenzurarea Internetului aproape o dată pe săptămână, a afirmat în luna februarie grupul internaţional pentru drepturile omului Agora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe