Agenţia pentru reglementarea comunicaţiilor din Rusia ordonă furnizorilor de Internet să blocheze aplicaţia Telegram

(Getty Images)

Agenţia de stat pentru reglementarea comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a început să blocheze accesul la aplicaţia Telegram după ce o instanţă a dat decizia de a restricţiona populara aplicaţie de mesagerie săptămâna trecută.

Roskomnadzor a precizat într-o declaraţie publicată luni că a anunţat furnizorii de Internet că trebuie să “restricţioneze accesul” la Telegram ca urmare a deciziei instanţei din 13 aprilie.

Mişcarea Kremlinului de a bloca aplicaţia Telegram a generat temeri că guvernul urmăreşte să reducă vocile opoziţiei, după ce preşedintele Vladimir Putin a fost reales pentru încă un mandat de şase ani.

Amnesty International a menţionat, în 12 aprilie, că blocarea aplicaţiei, care a fost folosită de înalt oficiali guvernamentali precum şi de critici ai Kremlinului, este “cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra libertăţii de exprimare pe Internet” în Rusia.

Decizia instanţei din 13 aprilie a fost anunţată după o confruntare ce a durat o lună între Telegram şi Serviciul Federal de Securitate (FSB), care a cerut acces la mesajele utilizatorilor aplicaţiei. Pavel Durov, co-fondator şi director general al Telegram, a refuzat, afirmând că cererea nu este constituţională.

“Intimitatea nu este de vânzare şi drepturile omului nu ar trebui să fie compromise din cauza fricii sau lăcomiei”, a menţionat Durov - care a plecat din Rusia în 2014, despre decizia instanţei privind blocarea aplicaţiei sale.

Durov a cerut avocaţilor Telegram să nu participe la audierea de la tribunal din 13 aprilie, numind-o “farsă”. Judecătoarea Iulia Smolina a anunţat decizia la mai puţin de 20 de minute după deschiderea şedinţei.

Smolina a susţinut că aplicaţia Telegram ar trebui blocată imediat, în ciuda reglementărilor care prevăd că deciziile instanţei trebuie să intre în vigoare doar după epuizarea tuturor căilor de apel.