Moscova critică Uniunea Europeană pentru ridicarea interdicţiei exporturilor de armament către Ucraina

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

Uniunea Europeană a aplicat „standarde duble” ridicând interdicţia impusă exporturilor de arme către Kiev, într-o mişcare care ar putea contribui la represiunile interne din Ucraina, a comunicat ministerul rus de Externe.

Consiliul European a convenit „discret” să ridice interdicţia pentru exportul de tehnologie şi echipament militar impusă Ucrainei după ciocnirile mortale dintre protestatarii de pe Euromaidan şi forţele guvernamentale ucrainene, din luna februarie, potrivit comunicatului rus.

Interdicţia a rămas valabilă până în luna iulie.

„În ciuda continuării operaţiunilor militare în sud-estul Ucrainei, ordonate de autorităţile actuale de la Kiev, UE a considerat necesar să reia complet emiterea de licenţe de export pentru echipament militar şi special”, a criticat Moscova.

Rusia susţine cu armament, bani şi paramilitari forţele separatiste din estul Ucrainei, care poartă un război cu armata ucraineană de mai multe luni, fiind acuzate de implicare în doborârea avionului comercial MH-17.

Rusia, care susţine că decizia Uniunii Europene a fost influenţată de Washington, a declarat că măsura a încălcat propriile reglementări ale Uniunii Europene cu privire la controlul exporturilor de armament, incluzând necesitatea interzicerii exporturilor care pot prelungi sau agrava conflictele armate, cât şi a celor ce pot fi folosite pentru represiuni interne.

În continuarea comunicatului, Rusia a implorat Uniunea Europeană să reînnoiască interdicţia impusă Kievului, acuzând, în caz contrar, că responsabilitatea Bruxelles-ului „pentru vărsările de sânge din sud-estul Ucrainei va creşte”.

Relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles s-au deteriorat de la începerea crizei ucrainene. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a lovit industria apărării a Rusiei, sectorul de energie, şi cel financiar într-o nouă rundă de sancţiuni, cea mai dură impusă împotriva ţării până acum.

Noile sancţiuni europene au impus restricţii asupra exporturilor din industria apărării şi a furnizării anumitor echipamente folosite în industria energetică rusă.

Cooperarea militară rusă cu Uniunea Europeană a devenit un subiect controversat, în luna iulie, după ce Franţa a anunţat că va continua furnizarea celor două nave de război Mistral către Rusia, care vor fi gata în 2014-2016. Guvernele Occidentale au presat Franţa să anuleze acordul militar în mijlocul tensiunilor intensificate pe fondul conflictului din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe