Moscova: 1 Mai sărbătorit prin noi proteste împotriva blocării aplicaţiei Telegram

Protest împotriva blocării aplicaţiei Telegram, Moscova, 30 aprilie 2018. Un protest similar a avut loc în capitala rusă şi St. Petersburg în 1 mai 2018.
Protest împotriva blocării aplicaţiei Telegram, Moscova, 30 aprilie 2018. Un protest similar a avut loc în capitala rusă şi St. Petersburg în 1 mai 2018. (Captură Foto)

Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile oraşelor Moscova şi Sankt Petersburg din Rusia pentru a protesta împotriva încercărilor Kremlinului de a submina libertatea pe Internet. Protestele au avut loc în timp ce peste 100.000 de ruşi au participat la parada tradiţională de 1 Mai.

Federaţia Sindicatelor Muncii din Moscova a afirmat că aproximativ 120.000 de persoane au mărşăluit din Piaţa Roşie pe principalele străzi ale capitalei ruse pentru a marca Ziua Muncii, potrivit RFE/RL.

În ultimii ani, parada organizată de 1 Mai a devenit un spectacol de putere regizat de autorităţile ruse şi partidul de guvernământ Rusia Unită, în care manifestanţii se abţin de la a critica guvernul.

Însă în acest an, mii de manifestanţi au mărşăluit pe străzi pentru a protesta împotriva unei interdicţii guvernamentale referitoare la popularul serviciu de mesagerie online Telegram.

Şi în 30 aprilie, aproximativ 10.000 de persoane au mărşăluit în Moscova pentru a protesta împotriva blocării aplicaţiei Telegram, scandând că preşedintele rus Vladimir Putin “este un hoţ”.

Evenimentul a fost organizat de Partidul Libertarian din Rusia, care a declarat că eforturile guvernului rus de a bloca Telegram reprezintă o “ruşine naţională”.

Politicianul din opoziţie Aleksei Navalnîi, care a luat cuvântul la protestul din 30 aprilie din Moscova, a programat o altă demonstraţie pentru ziua de 5 mai.