Monica Macovei cere excluderea lui "dottore" Ponta din avocatură

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.01.2015

În contextul în care premierul Victor Ponta a intrat în avocatură fără examen, folosind un titlu de "doctor" obţinut prin furt, europarlamentarul Monica Macovei a adresat marţi o solicitare decanului Baroului Bucureşti prin intermediul căreia cere excluderea acestuia din branşă.

"Am solicitat astăzi Baroului Bucureşti să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, întrucât renunţarea la titlul de "doctor în drept" anulează diploma pe baza căreia a fost primit fără examen în avocatură. Dacă Ponta vrea să mai fie avocat vreodată, trebuie să dea examen şi să parcurgă toate căile de pregătire, ca orice alt candidat.

Ponta nu poate renunţa la titlul de "doctor" fără să piardă titlul de conferenţiar, fără să fie exclus din profesia de avocat şi fără să returneze banii câştigaţi prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat", a precizat Monica Macovei.

Amintim că premierul Ponta nu putea renunţa la titlul de doctor în drept fără să recunoască plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru furt intelectual, astfel că a dat, în ultima şedinţă de Guvern din 2014, o ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea la titlul de doctor, fără nicio explicaţie.

Utilizând această pârghie legislativă, premierul Ponta a scăpat şi de răspunderea penală şi de obligaţia de a înapoia banii încasaţi de la stat ca spor de doctorat. De asemenea, dacă premierul era declarat plagiator până să apuce să renunţe la diplomă, îşi pierdea şi calitatea de avocat care a obţinut-o cu ajutorul diplomei de doctor.

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a arătat că "din cariera universitară şi cea de avocat (ambele posibile datorită unui doctorat care s-a dovedit a fi un plagiat grosolan), Ponta a câştigat peste 700.000 de euro (vreo 400.000 de euro bani gheaţă, restul de 300.000 de euro în apartamente)."

Se pare însă că decizia lui Ponta de a renunţa la doctorat îşi atrage după sine, inevitabil, şi pierderea calităţii de avocat. Cel puţin aşa susţine Monica Macovei, care i-a transmis că nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobândit-o fără examen, ca titular al diplomei de "doctor în drept".

Macovei îşi argumentează susţinerea explicând că Victor Ponta a notificat în scris, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universităţii Bucureşti de "renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti."

"Decizia domnului Victor Ponta de a renunţa la titlul de doctor în drept anulează pe cale de consecinţă şi Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen. O persoană fără diplomă de doctor în drept nu poate fi primită în profesia de avocat fără examen de admitere, aşa încât calitatea de avocat a domnului Ponta a încetat.

Pe baza acestor fapte şi a Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeti pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucureşti", i-a transmis Monica Macovei decanului Baroului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor