Moneda euro afectată de eşecul Atenei de a încheia un acord cu troika

Gărzi prezidenţiale în faţa Parlamentului elen, 8 iunie 2015
Gărzi prezidenţiale în faţa Parlamentului elen, 8 iunie 2015 (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Moneda euro a alunecat în jos luni dimineaţă pe piaţa asiatică a tranzacţiilor după ce discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali pentru evitarea unui faliment s-au încheiat fără a se ajunge la un acord. O zi pesimistă pe Wall Street a fost, de asemenea, susceptibilă să aplice unele presiuni pe pieţele asiatice, arată Business Insider.

Acţiunile futures de pe piaţa americană au scăzut cu aproximativ 0,4%.

Oficialii UE au învinuit Atena pentru ratarea discuţiilor din weekend, elenii susţinând la rândul lor că troika creditorilor internaţionali (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) nu a făcut nicio concesie nouă pentru asigurarea fondurilor de care are nevoie Grecia în vederea rambursării sumei de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional până la sfârşitul acestei luni.

Moneda euro a scăzut cu 0,4% în faţa dolarului american, ajungând la 1,1215 dolari, şi a scăzut cu 0,5% faţă de yenul japonez, atingând 138,28.

Mai mult, moneda euro “rămâne vulnerabilă după ce discuţiile din weekend nu au produs niciun acord”, a declarat Richard Cochinos de la Citibank în New York într-o notă adresată clienţilor săi.

La peste 4 luni după ce a ajuns în fruntea guvernului elen promiţând că va reduce datoria externă a ţării şi va suspenda măsurile de austeritate impuse de creditori, premierul grec Alexis Tsipras a refuzat să respecte cerinţele zonei euro şi ale Fondului Monetar Internaţional. Principalele puncte de neînţelegere se învârt în jurul reducerii pensiilor, a creşterilor de taxe şi a obiectivelor pentru excedentul bugetar primar.

Ministrul grec al Finanţelor Yanis Varoufakis a declarat într-un interviu acordat ziarului german Bild că Grecia va fi capabilă să îşi plătească datoriile doar dacă creditorii acceptă o restructurare pentru reducerea sumei datorate. Un acord ar putea fi încheiat “într-o singură noapte” în cazul în care cancelarul german Angela Merkel ar participa la discuţii, a declarat el pentru Bild.

În acelaşi timp, legiuitorii din Germania divizată politic în privinţa situaţiei Greciei s-au unit pentru a emite cel mai explicit avertisment de până acum legat de faptul că Atena riscă să părăsească zona euro, adaugă Bloomberg.

O ieşire a Greciei din zona euro trebuie luată în considerare dacă guvernul elen nu face ceea ce i s-a cerut de mult timp să facă, a declarat duminică Michael Grosse-Broemer, din blocul politic al cancelarului german condus de Creştin-Democraţi, într-un interviu la postul de televiziune ZDF.

La rândul său, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că Europa este pe cale să-şi piardă răbdarea cu Grecia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie