Criza grecilor nerezolvată. Discuţiile privind bailout-ul elen blocate din nou

Premierul grec Alexis Tsipras (st) şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker se întâlnesc la sediul UE în Bruxelles, 11 iunie 2015.
Premierul grec Alexis Tsipras (st) şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker se întâlnesc la sediul UE în Bruxelles, 11 iunie 2015. (Captură Foto)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) susţine că negocierile în privinţa programului de bailout al Greciei au ajuns din nou într-un punct mort datorită lipsei de progres către încheierea unui acord necesar evitării unui posibil default al Atenei şi chiar a unei ieşiri forţate din zona euro a acesteia.

“Există neînţelegeri majore între noi în majoritatea zonelor cheie”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, în Washington, adăugând că “recent, nu s-a realizat un progres în privinţa reducerii acestor neînţelegeri. Prin urmare, suntem departe de un acord.”

Rice a declarat că “FMI nu va părăsi masa discuţiilor şi că va rămâne implicat”, deşi echipa sa s-a întors la Washington din Bruxelles, unde au avut loc discuţii intense în privinţa datoriilor Greciei.

Remarcile lui Rice au loc după ce discuţiile maraton de 11 ore din Bruxelles, între premierul grec Alexis Tsipras şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, au fost întrerupte fără a se ajunge la un acord necesar pentru deblocarea banilor pentru bailout-ul elen.

Pensiile, taxele şi finanţările s-au numărat printre principalele elemente ale neînţelegerilor existente în negocierile cu troika creditorilor internaţionali – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţionali.

Guvernul grec a anunţat joi că îşi va intensifica eforturile pentru a rezolva neînţelegerile cu creditorii săi pentru a putea evita intrarea în incapacitatea de plată a datoriilor externe.

“Delegaţia greacă, după cum s-a căzut de acord, este pregătită să intensifice negocierile sale” pentru a ajunge la un acord şi va “continua să lucreze asupra aspectelor nerezolvate”, în special asupra celor legate de buget şi datorii, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Gabriel Sakellaridis.

După criza economică din 2009, Grecia a primit din partea creditorilor internaţionali două programe de bailout, în 2010 şi 2012, cu o valoare totală de 240 de miliarde de euro.

Partidul anti-austeritate Syriza al premierului Tsipras a câştigat alegerile în luna ianuarie pe baza unor promisiuni privind reducerea datoriei externe elene şi suspendarea măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali, începând cu 2010, în cadrul a doua programe internaţionale de bailout.

Dacă Grecia nu va primi fondurile până la sfârşitul acestei luni, atunci ar fi foarte posibil să intre în default şi chiar să fie scoasă cu forţa din zona euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe