Tsipras avertizează că eşecul unui acord cu Grecia va condamna zona euro la moarte

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Premierul grec Alexis Tsipras susţine că eşecul încheierii unui acord de bailout între Grecia şi creditorii săi internaţionali va marca începutul sfârşitului zonei euro.

Într-un interviu cu ziarul italian Corriere della Sera publicat marţi, Tsipras a declarat: “Cred că este evident acest lucru. Ar fi începutul sfârşitului pentru zona euro”, dacă Grecia va intra în default şi nu-şi va putea plăti datoriile.

“Dacă negocierile eşuează, costul pentru contribuabilii europeni va fi enorm”, a declarat el.

Totuşi, premierul grec a declarat că ţara ar putea încheia un acord cu creditorii săi internaţionali dacă aceştia renunţă la unele cerinţe, incluzând tăierile de pensii.

“Cred că suntem foarte aproape de un acord în privinţa surplusului [bugetar] primar pentru următorii câţiva ani”, a adăugat Tsipras.

“Este nevoie de o atitudine pozitivă asupra propunerilor alternative la tăierile de pensii sau impunerea unor măsuri recesioniste”, a adăugat premierul elen.

Autorităţile guvernului grec sunt implicate în discuţii intensive cu aşa zisa troikă a creditorilor internaţionali – Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană – pentru a se debloca ultima tranşă de 7,2 miliarde de euro din programul de bailout al Greciei. Fără aceşti bani Atena riscă falimentul.

“Dacă liderii europeni nu pot rezolva o problemă precum Grecia, care reprezintă 2% din economia lor, atunci care va fi reacţia pieţelor pentru ţările care înfruntă probleme şi mai mari, precum Spania şi Italia, care au o datorie publică de peste 2 trilioane de euro”, a declarat Tsipras.

Remarcile premierului elen au loc în condiţiile în care partenerii internaţionali ai Greciei, incluzându-i pe cancelarul german Angela Merkel şi oficialii Băncii Centrale Europene, au avertizat că momentul încheierii unui acord se apropie de final.

Tsipras se va întâlni miercuri cu Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande pentru a încerca să depăşească un impas care a generat temeri că Grecia va fi forţată să iasă din zona euro.

În plus, creditorii internaţionali ai Greciei au sugerat prelungirea programului de salvare financiară a ţării până la sfârşitul lui martie 2016, dar neînţelegerile privind condiţiile obţinerii sprijinului UE, precum şi previziunile pentru viitor riscă să submineze planul, au declarat luni trei persoane familiare cu negocierile, conform Wall Street Journal.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe