Modificări la Legea Procuraturii, aprobate de Parlament în lectura a doua

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în lectura a doua, modificarea mecanismului de numire a procurorului general. Potrivit modificărilor legislative, candidatul la funcţia de procuror general trebuie să aibă o experienţă profesională de cel puţin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puţin 5 ani în funcţia de procuror sau judecător sau 8 ani în funcţia de avocat sau ofiţer de urmărire penală.

Concursul pentru funcţia de procuror general va consta din două etape. Prima va fi cea a preselecţiei candidaţilor de către Comisia constituită de Ministerul Justiţiei, iar a doua – selecţia candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

„Numirea procurorului general de către preşedintele ţării se va face la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaţilor propuşi de către Comisia constituită de Ministerul Justiţiei. Comisia de concurs va consta din următorii membri: Ministrul Justiţiei, un fost judecător sau fost procuror cu o experienţă de cel puţin 10 ani în funcţia de procuror sau judecător, un expert internaţional cu vastă experienţă în procuratură sau în domeniul anticorupţie, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societăţii civile. Un expert naţional recunoscut va fi desemnat în Comisie de către Preşedintele Parlamentului. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputaţie ireproşabilă şi să aibă o experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul de specialitate”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va desfăşura interviul candidaţilor propuşi de ministrul Justiţiei, interviul urmând a fi înregistrat în format video şi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

În cazul în care Preşedintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, Consiliul Superior al Procurorilor va restitui Comisiei de concurs lista candidaţilor prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia va putea prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeaşi listă sau o altă listă de candidaţi din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau va relua preselecţia candidaţilor.

Mai mult decât atât, la sesizarea ministrului Justiţiei sau a preşedintelui RM, poate fi constituită o Comisie pentru evaluarea activităţii Procurorului General. Urmare a evaluării activităţii Procurorului General, Comisia de evaluare va întocmi un raport motivat şi va propune Consiliului Superior al Procurorilor eliberarea din funcţie a acestuia.

Totodată, proiectul mai prevede extinderea numărului de membri ai CSP de la 12 la 15 membri. Autorul proiectului de lege este Guvernul, iniţiativa fiind susţinută cu voturile a 55 de deputaţi.

În context, directoarea executivă a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, a specificat pentru ziarulnational.md că modificările propuse de Guvern la Legea Procuraturii sunt „de conjuncture” şi e puţin probabil că „vor rezolva problema în sine şi anume reforma Procuraturii”.

Guvernarea ar fi trebuit mai bine să suspende Legea actuală a Procuraturii pe o perioadă determinată şi să aplice o lege specială pe o perioadă de un an sau doi, reieşind şi din Declaraţia Parlamentului cu privire la statul capturat, să facă curăţenie, iar ulterior să se revină la actuala lege care a fost modificată cu consultarea partenerilor europeni dar şi consensul societăţii civile, este scenariul avansat de Galina Bostan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe