Mircea Băsescu va face închisoare cu executare
alte articole
Colegul de dosar a lui Mircea Băsescu, Marian Căpăţână, acuzat în dosar de complicitate la trafic de influenţă, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.
Instanţa a hotărât, de asemenea, confiscarea sumei de 265.000 de euro de la cei doi inculpaţi. Decizia luată vineri de magistraţii Tribunalului Constanţa nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
"Mărturisesc că mă surprinde decizia în primă instanţă a judecătorilor de la Tribunalul Constanţa, dar asta este. E o sentinţă pronunţată de instanţă şi o respectăm şi evident o vom ataca cu apel la instanţa superioară. În rest, efectiv sunt stupefiat pentru că Bercea şi familia lui nu a spus niciodată, pe parcursul anchetelor şi al audierilor în instanţă, că mi-a dat mie banii, ci lui Marian Căpăţână.
Căpăţână, la rândul lui a recunoscut într-o primă parte a procesului că a primit banii. Câţi bani au fost nu a reieşit niciodată clar din declaraţiile familiei Bercea. Când s-a vorbit despre 600. 000 de dolari, când 700. 000 sau chiar un milion de dolari. Apoi Căpăţână şi-a schimbat declaraţia şi am ajuns acum eu să fiu condamnat pentru trafic de influenţă. Este o sentinţă pe care o voi ataca, dar nu pot în cugetul meu să fiu împăcat şi să spun că s-a făcut dreptate, după cum am arătat", a declarat Mircea Băsescu în exclusivitate pentru Agerpres.
Fratele fostului preşedinte şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată pe 14 iulie 2014 în dosarul privind mita primită de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
Familia lui Bercea Mondial a făcut publice, cu ajutorul Antenei 3, post deţinut de fondatorul USL, Dan Voiculescu, înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, înregistrări ce ar fi trebuit să demonstreze traficul de influenţă.
Mircea Băsescu a fost acuzat că ar fi primit de la familia Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză.
Rechizitoriul DNA
"La începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis inculpatului Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul inculpatului Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii inculpatului Mircea Băsescu că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză. Mircea Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Ulterior, pentru ca tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Marian Căpăţână în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani lui Marian Căpăţână este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond).
Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător inculpatului Marian Căpăţână, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro. Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Marian Căpăţână şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător.
După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la data de 26.02.2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Căpăţână.
Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova. La 28.02.2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către tatăl denunţătorului. La termenul din 21.03.2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, la 25.04.2012. La acest din urmă termen s-a dispus respingerea cererii de strămutare."