Mărieş: "În Parchetul General domneşte încă Iliescu, sper că la Cotroceni domneşte Iohannis!" (Video)

Reprezentanţii Asociaţiei “21 Decembrie 1989” au avut marţi, 5 ianuarie, o întrevedere cu Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, discuţiile vizând închiderea dosarului Revoluţiei în octombrie 2015, de către procurorii militari.
Teodor Mărieş şi Antonie Popescu la Ministerul de Justiţie, 05 ianuarie 2016
Teodor Mărieş şi Antonie Popescu la Ministerul de Justiţie, 05 ianuarie 2016 (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Întrevederea de astăzi a fost cea de a doua întânire a reprezentanţilor Asociaţiei 21 Decembrie cu ministrul Justiţiei de la instalarea actualului Guvern.

"Am întâlnit din punctul meu de vedere cel mai motivat ministru din ultimii 10 ani", a declarat Mărieş, precizând că ministrul de Justiţie aşteaptă raportul cerut Parchetului General privind actele de procedură realizate în dosarul Revoluţiei, atât în perioada cât dosarul a stat la secţiile civile cât şi în perioada în care de el s-a ocupat Parchetul Militar.

Acest raport, pe care ministrul a promis că-l va cere după prima întâlnire cu revoluţionarii, urmează să fie primit undeva la jumătatea lunii ianuarie 2015, a mai declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie precizând că a întâlnit, în sfârşit, un ministru cu un comportament de om normal.

"Sunt convins că veţi avea într-o lună de zile mari surprize legate de atitudinea cu privire la aceste dosare a noului ministru!", a mai adăugat Mărieş.

Prezent la discuţiile cu Raluca Prună alături de Teodor Mărieş, avocatul Antonie Popescu a precizat că Parchetul are obligaţia să pună la dispoziţia ministrului informaţiile solicitate iar aceasta poate sesiza, ulterior analizării informaţiilor, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la nelucrarea dosarului Revoluţiei timp de atâţia ani.

"Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, trebuie să îi spună şi ministrului Justiţiei despre nelucrarea unor dosare. Ministrul Justiţiei poate sesiza mai departe CSM-ul, pentru control asupra actelor procurorului. Avem nevoie ca Parchetul să răspundă nu doar Inspecţiei Judiciare ci în primul rând opiniei publice, pentru că sunt dosare de o importanţă deosebită în istoria României şi în viaţa publică de azi ce s-a întâmplat între 2011 (anul primei decizii CEDO) şi 2014 (intrarea în vigoare a noului Cod de procedură Penală) în acest dosar şi ce s-a întâmplat din 2014 şi până în 2015 când s-a clasat dosarul", a declarat avocatul Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

Nu în ultimul rând, vorbind despre însemnătatea dosarului Revoluţiei, Antonie Popescu a reamintit că evenimentele din decembrie '89 sunt importante pentru întreaga viaţă socială din România având în vedere că acestea au oferit şansa schimbării şi a instaurării statului de drept iar reţeaua de corupţie şi crimă organizată care a capturat instituţiile statului în anii din urmă s-a ţesut la adăpostul crimelor din decembrie '89.

La rândul său, Teodor Mărieş a adăugat că foarte important pentru revoluţionari şi urmaşii lor este demiterea tuturor celor ce au pus umărul la clasarea dosarului, de la Ion Vasilache la Tiberiu Niţu. De asemenea, Mărieş a ţinut să sublinieze că pentru soluţionarea dosarului Revoluţiei şi cel al Mineriadei, implicarea preşedintelui Iohannis este esenţială.

"Fără şeful statului care să se implice ferm nu se va rezolva acest dosar. Doamna ministru este doar un ministru într-un guvern. Preşedintele statului trebuie să se implice, să iasă public, să spună 'doresc sau nu doresc acest lucru', căci o afirmaţie a şefului statului cântăreşte foarte greu pentru cei ce ocupă vremelnic nişte scaune."

Întrebat dacă are motive să spere într-o implicare a preşedintelui Iohannis, Mărieş a răspuns afirmativ:

"Sper să avem şi cu dl preşedinte Iohannis o întâlnire cât de curând. Căci după atitudinea de sfidare pe care Parchetul General a avut-o astăzi, trimiţând un procuror care a fost cu arma în mână în decembrie '89 să susţină aberanta decizie dată de Parchet, nu cred că mai avem unde să batem la uşă! În Parchetul General domneşte încă Ion Iliescu, sper că la Cotroceni domneşte Klaus Iohannis", a concluzionat Mărieş.

Reamintim că discuţia de astăzi cu Ministrul Justiţiei a avut loc pe fundalul intrării pe rolul Înaltei Curţi a plângerilor depuse de revoluţionari şi urmaşi ai eroilor din decembrie '89 împotriva rezoluţiei de clasare a Dosarului Revoluţiei dată de Ion Vasilache, şeful secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici