Minunata lume nouă: Un sfert dintre europeni preferă un guvern bazat pe Inteligenţă Artificială

(Shutterstock)

Unul din patru europeni au declarat că sunt “într-o oarecare măsură sau în totalitate de acord să se permită ca o inteligenţă artificială să ia decizii importante cu privire la conducerea ţării lor”, număr care a crescut la unul din trei cetăţeni în Olanda, Marea Britanie şi Germania, arată un sondaj realizat de Center for the Governance of Change (CGC), un grup de cercetare specializat pe domeniul hi-tech din cadrul Universităţii IE din Spania. Datele au rămas constante în ceea ce priveşte nivelul de educaţie, indiferent de gen sau afiliere politică, indicând fie că europenii sunt în mod anormal în favoarea noilor lor stăpâni roboţi, fie că s-au săturat de stăpânii umani, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

După cum susţine jurnalista de investigaţie Helen Buyniski, în timp ce sondajul a dezvăluit niveluri ridicate de îngrijorare în toate straturile societăţii faţă de prezenţa tehnologiei, nici măcar teama că locul de muncă va fi furat de roboţi nu se ridică la acelaşi nivel cu antipatia europenilor faţă de liderii lor politici, care s-au arătat a fi mult prea dispuşi să renunţe la alegătorii lor pentru a obţine putere – fie că este vorba de preşedintele francez Emmanuel Macron care încearcă să scoată în afara legii protestele şi să interzică prezenţa mass mediei critice la conferinţele de presă, fie că este vorba de premierul britanic Theresa May care a prezentat în repetate rânduri acorduri neatrăgătoare pentru Brexit.

Descriind rezultatele sondajului ca fiind “o contestare semnificativă a modelului european de democraţie reprezentativă” şi susţinând că acesta “contestă însăşi noţiunea de suveranitate populară”, directorul general al CGC, Diego Rubio, a evitat să menţioneze că tot mai mulţi cetăţeni europeni consideră că însăşi UE ar putea fi o provocare la “noţiunea de suveranitate populară”. În pofida încercărilor de a învinui Rusia de “euroscepticism”, partide precum Mişcarea Cinci Stele din Italia şi PVV din Olanda au preluat puterea pe un val eurosceptic, pe când susţinătorii status-quo-ului, precum Macron, May şi cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu niveluri scăzute record ale popularităţii lor.

În pofida lipsei de entuziasm a unora cu privire la perspectivele viitoare ale guvernării umane, “peste două treimi dintre europenii de toate vârstele consideră că, dacă nu sunt controlate în mod corespunzător, noile tehnologii vor provoca mai mult rău decât bine în societate în deceniul următor”, a descoperit sondajul realizat de Universitatea IE. De asemenea, între două treimi şi trei sferturi dintre respondenţi susţin “măsuri politice puternice pentru a limita automatizarea”, acestea incluzând aplicarea unei taxe asupra corporaţiilor care au înlocuit oamenii cu procese automate şi roboţi, restricţionarea roboţilor la locurile de muncă periculoase sau compensarea persoanelor care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza automatizării.

Pericolul este departe de a fi abstract – majoritatea europenilor sunt îngrijoraţi că roboţii preiau majoritatea locurilor de muncă umane, iar aproape jumătate dintre europeni consideră că educaţia nu îi pregăteşte în mod adecvat pentru ritmul rapid al schimbării tehnologice, au constatat cercetătorii.

Peste două treimi dintre europeni sunt “îngrijoraţi” sau “foarte îngrijoraţi” că şi viaţa lor socială va fi digitalizată în întregime – o perspectivă neatrăgătoare într-o perioadă în care libertatea de exprimare în mediul online este supusă unor reglementări tot mai riguroase. Interesant este faptul că peste jumătate dintre respondenţii din fiecare ţară europeană, cu excepţia Spaniei şi Portugaliei, susţin interzicerea “conţinutului politic şi ideologic” de pe reţelele sociale “pentru a proteja democraţia”.

“Oamenii sunt dezamăgiţi de guverne şi totuşi, în acelaşi timp, le cer acestora să combată efectele negative sociale şi economice pe care le-ar putea avea tehnologiile emergente”, au scris autorii sondajului, indicând natura “paradoxală” a rezultatelor. Din moment ce aceleaşi tehnologii emergente includ Inteligenţă Artificială, se aşteaptă europenii ca stăpânii lor roboţi să se reglementeze ei înşişi după ce vor prelua puterea?