Ministrul rus al sporturilor: Nimeni nu va fi acuzat în scandalul legat de dopaj

Kremlinul nu va deschide niciun fel de anchetă împotriva atleţilor sau antrenorilor implicaţi în cel mai puternic scandal de dopaj din istoria Rusiei.
Ministrul rus al sporturilor Vitali Mutko.
Ministrul rus al sporturilor Vitali Mutko. (Captură Foto)

Ministrul rus al sporturilor, Vitali Mutko, a declarat că nimeni nu va fi acuzat penal în cel mai grav scandal legat de dopaj din istoria Rusiei, a raportat la sfârşitul săptămânii trecute portalul pentru ştiri sportive Sportfakt.ru.

Aproximativ 30 de atleţi ruşi au fost testaţi pozitiv la meldonium – interzis de Agenţia Mondială Antidopaj (WADA) în 1 ianuarie 2016 – inclusiv renumita tenismenă Maria Şarapova, Iulia Efimova - de patru ori campioană mondială la înot, medaliata la campionatul european de patinaj artistic Ekaterina Bobrova şi campionul mondial la patinaj viteză Pavel Kulizhnikov.

“Biroul Procuraturii Generale a examinat cu atenţie raportul în cauză şi nu a găsit nicio dovadă susţinută legal pentru a deschide orice tip de caz”, a precizat Mutko.

Săptămâna trecută s-a raportat că peste 15 jucători ai echipei naţionale ruse de hochei masculin sub 18 ani au fost testaţi pozitiv la substanţa interzisă, forţând înlocuirea întregii echipe de 30 de sportivi cu jucători sub 17 ani pentru Campionatul Mondial IIHF sub 18 ani ce va avea loc în această săptămână în oraşul american Grand Forks din Dakota de Nord.

Mutko a declarat că schimbările în echipele sportive ruseşti au legătură cu “minimalizarea riscurilor” şi “limitarea pierderilor” pentru sportul rusesc.

“Dacă un atlet sau grup de atleţi a folosit [meldonium] în octombrie sau noiembrie 2015, nu ştim dacă va fi sau nu detectat [la teste]”, a mai susţinut ministrul, conform agenţiei ruse de ştiri de stat TASS.