Comitetul Internaţional Olimpic doreşte un program antidoping independent

"CIO este convins că adoptarea acestor propuneri va da naştere unui sistem de luptă împotriva dopajului mai eficient, mai transparent, mai raţional, mai economic şi mai bine armonizat"
(photos.com)

Un comunicat al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), dat joi la încheierea şedinţei Comitetului său Executiv de la Lausanne, a anunţat înfiinţarea unui nou program antidoping independent de federaţiile sportive internaţionale, care să fie aplicat până la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeonChang (Coreea de Sud), din anul 2018.

Astfel, noul program prevede ca testele să fie efectuate numai de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA), iar sancţiunile să fie dictate doar de către Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS).

"Astfel, sistemul va fi centralizat şi mai economic, şi va favoriza armonizarea între toate sporturile şi toate ţările. Dreptul actual în vigoare de a face apel la sancţiune în faţa unei altei camere a TAS va fi respectat pe deplin şi garantat", precizează CIO în comunicat.

În momentul de faţă, fiecare ţară are propria agenţie antidoping, iar CIO a decis să schimbe regulile după scandalul declanşat de acuzaţiile de "dopaj organizat" din Rusia, care a dus la suspendarea atleţilor din această ţară de la toate competiţiile internaţionale de către IAAF.

"Organizaţiile de sport vor trebui să-şi transfere operaţiunile de control privind dopajul acestui nou organism şi să aloce fonduri iniţiale corespunzătoare sumei investite în prezent în lupta împotriva dopajului. Acest organism urmează să coordoneze, de asemenea, munca agenţiilor naţionale antidoping pentru a veghea instaurarea, la nivel mondial, a unui sistem de control antidoping raţional şi eficient", afirmă CIO.

Noul organism antidoping va beneficia şi de o "unitate însărcinată cu culegerea de informaţii, alcătuită din experţi în domeniu", şi care "să permită AMA să adopte o abordare proactivă", adaugă forul olimpic mondial.

"Comitetul Internaţional Olimpic este convins că adoptarea acestor propuneri va da naştere unui sistem de luptă împotriva dopajului mai eficient, mai transparent, mai raţional, mai economic şi mai bine armonizat, care va oferi o mai bună protecţie sportivilor integraţi şi va întări credibilitatea sportului. CIO va face tot ceea ce va sa în puterea sa pentru ca sistemul să fie pus în aplicare până la începerea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018", mai spune comunicatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport