Curăţenii, curăţenii / Procurorii francezi vânează potenţiale acte de corupţie în licitaţiile pentru Jocurile Olimpice de Vară

Cu mai puţin de şase luni înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio, au apărut noi acuzaţii de corupţie împotriva Comitetului Olimpic Internaţional. IAAF este de asemenea sub investigaţie.
Steagul Olimpic.
Steagul Olimpic. (Captură Foto)

Ziarul britanic The Guardian a raportat marţi că procurorii analizează mai atent procesul de licitare pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2016 din Rio de Janeiro, precum şi pentru cele din Tokyo din 2020.

Procurorii analizează eventuale acte de corupţie în procesele de licitare, conform procurorului financiar al Franţei, Eliane Houlette. Echipa sa a lansat, de asemenea, o investigaţie asupra deciziei Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism (IAAF) de a aproba desfăşurarea Campionatului Mondial de Atletism din 2021 în Eugene, Oregon, SUA.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional (IOC), Mark Adams, a declarat reporterilor că nu există nicio dovadă privind vreo neregulă in procesul de licitare. IOC a precizat că va ajuta procurorii şi că va lua măsuri în cazul oricărei dovezi descoperite.

IAAF este vizată, de asemenea, în acest scandal. Organizaţia internaţională a sporturilor se luptă cu propriile sale probleme, iar fiul fostului preşedinte IAAF Lamine Diack, Papa Massata Diack, ar putea fi implicat.

Ziarul The Guardian a raportat în luna ianuarie că, într-o serie de emailuri trimise de Papa Massata Diack unui director executiv din Qatar, acestuia din urmă i s-a cerut să trimită “colete” către 6 persoane identificate doar după iniţialele lor. Aceste iniţiale au corespuns cu şase membri ai IOC. În acea perioadă avea loc procesul de licitare pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2016, iar oraşul Doha din Qatar se afla printre participanţii la licitaţie.

Papa Massata Diack a fost suspendat pe viaţă de către Comisia de etică a IAAF în ianuarie 2015 pentru corupţie şi acuzaţii de muşamalizare a dopajului atleţilor ruşi. Tatăl său, Lamine Diack, a fost şeful IAAF timp de 16 ani până la retragerea sa în august 2015 când a fost acuzat de acceptarea unor mite în valoare de peste un milion de euro în schimbul muşamalizării cazurilor de dopaj. Diack senior a fost, de asemenea, membru al IOC în perioada 1999-2014.

Într-un raport al Agenţiei Mondiale de Antidopaj (WADA), Lamine Diack a fost citat într-o altă anchetă de corupţie legată de IAAF. Conform raportului, pe când era încă preşedinte, Diack era gata să îşi vândă votul pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2020 în schimbul unor finanţări în valoare de 4,6 milioane de euro pentru evenimentele IAAF. Raportul a mai sugerat că Lamine Diack a susţinut Tokyo în licitaţia sa (pe care a şi câştigat-o) după ce au plătit japonezii.

Tokyo a câştigat dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2020 în defavoarea Istanbulului, în runda finală de votare a IOC care a avut loc în 2013. Organizatorii din Tokyo au declarat că acest raport este "dincolo de înţelegerea lor", adăugând că până şi Comitetul Olimpic al Turciei a declarat că nu acesta a fost motivul pentru care Turcia a pierdut licitaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe