Ministrul rus al comunicaţiilor: aplicaţia de mesagerie Viber ar putea fi blocată

Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov
Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov (Getty Images)

Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, a declarat joi că o instanţă ar putea lua măsuri pentru a bloca aplicaţia de mesagerie Viber dacă aceasta urmează exemplul serviciului de mesagerie Telegram şi va refuza să furnizeze Serviciului Federal de Securitate (FSB) cheile de criptare.

“Dacă [FSB] are probleme cu achiziţionarea cheilor de criptare, s-ar putea să apeleze la o instanţă şi să primească un ordin judecătoresc similar”, a declarat Nikiforov mass mediei când a fost întrebat dacă Viber ar putea avea aceeaşi soartă precum Telegram.

Agenţia rusă de stat pentru monitorizarea comunicaţiilor, Roskomnadzor a început în 16 aprilie să aplice decizia instanţei asupra Telegram ca urmare a refuzului acesteia de a furniza FSB-ului cheile de criptare.

Telegram a refuzat să transmită informaţiile, invocând temeri legate de protejarea intimităţii, şi a promis că va menţine aplicaţia în ciuda interdicţiei.

Măsura de a bloca Telegram – care a avut un succes relativ – a amplificat temerile că guvernul urmăreşte să suprime opoziţia la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, care a obţinut recent un nou mandat de şase ani.

În 30 aprilie şi 1 mai, mii de persoane au protestat în Moscova împotriva eforturilor Kremlinului de a bloca Telegram.

Viber, o platformă de mesagerie operată de compania niponă Rakuten, nu este la fel de populară în rândul ruşilor precum Telegram sau serviciul WhatsApp deţinut de Facebook.

Nikiforov a recunoscut că implementarea ordinului judecătoresc pentru blocarea aplicaţiei Telegram a întâmpinat unele obstacole, din moment ce a cauzat probleme majore în segmentul rus al Internetului.

Reţelele de socializare din Rusia au raportat numeroase probleme după ce Roskomnadzor a blocat accesul la adresele de IP asociate cu serviciile de cloud ale giganţilor americani Google şi Amazon pentru a pune în aplicare ordinul judecătoresc de blocare a Telegram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe