Ministrul pakistanez susţine că Islamabad ar putea bombarda nuclear India

Forţe de securitate indiene în Caşmir
Forţe de securitate indiene în Caşmir (STR/AFP/Getty Images)

După ce a stabilit o dată „probabilă” pentru războiul total, ministrul Căilor Ferate din Pakistan, Rashid Ahmed, a avertizat India cu privire la posibile atacuri nucleare cu bombe atomice miniaturale.

Tensiunile dintre India şi Pakistan, ambii deţinători de tehnică nucleară militară, s-au intensificat de când New Delhi a revocat statutul special pentru regiunile Jammu şi Caşmir.

Ministrul pakistanez a afirmat că a venit momentul „unei lupte finale pentru libertate”, iar războiul cu India va fi „ultimul, de această dată”.

Rashid Ahmed a afirmat că Pakistanul deţine bombe nucleare de 125-250 de grame, care pot lovi şi distruge ţinte conform dorinţelor ţării sale. El l-a avertizat, de asemenea, pe premierul indian Narendra Modi să evite un război ca acesta, să nu se dovedească a fi „ultimul” dintre cele două naţiuni capabile de lovituri nucleare.

"Dialogul este posibil dacă India face un pas către soluţionarea problemei Caşmirului, conform rezoluţiilor Naţiunilor Unite. Dacă va impune război Pakistanului, India ar fi împărţită în 22 de părţi", a adăugat ministrul Pakistanului.

Ahmed este cunoscut pentru observaţiile controversate făcute în trecut. Acum câteva zile, el a prezis că un război complet cu India ar putea avea loc în jurul lunii noiembrie pe fondul rapoartelor despre dislocări de trupe în apropierea graniţei cu India.

Liderii militari ai celor două naţiuni înarmate nuclear au vizitat trupele avanposturilor lor în ultimele trei zile şi au promis să răspundă în mod corespunzător în cazul oricăror provocări ale inamicului.

Marţea trecută, Pakistanul a mutat sute de soldaţi şi comando-uri de elită aproape de Linia de Control (loc), o linie de demarcaţie militară de 650 de km care serveşte drept frontieră de facto care separă regiunea disputată a Caşmirului între cele două puteri nucleare vecine.

Surse familiare cu dosarul conflictului dintre cele două ţări au declarat că evoluţiile recente ar indica faptul că Pakistanul se pregăteşte pentru un "conflict pe termen scurt".

Tensiunile dintre India şi Pakistan s-au intensificat de când New Delhi a modificat Articolul 370, care acordă regiunilor Jammu şi Caşmir un statut special. Caşmirul a fost un motiv de tensiuni între cele două ţări din momentul în care au obţinut libertatea, după plecarea forţelor britanice în 1947. Ambele guvernează câte o parte din Caşmir, dar doresc controlul întregii regiuni.