Armata pakistaneză doboară două avioane de luptă indiene

Avion de luptă JF-17 al forţei aeriene pakistaneze
 
Avion de luptă JF-17 al forţei aeriene pakistaneze   (Wikipedia.org)

Armata pakistaneză a doborât două avioane de luptă indiene, la o zi după ce India a desfăşurat un atac aerian în interiorul Pakistanului. Tensiunile s-au amplificat de la un atac cu o maşină capcană în Caşmirul controlat de indieni, în care sunt implicaţi militanţi care operează în Pakistan.

Pakistanul a declarat miercuri că armata a efectuat raiduri aeriene în Caşmirul controlat de India, doborând două avioane de luptă indiene şi capturând un pilot, potrivit Deutsche Welle.

“Astăzi, Forţa Aeriană a Pakistanului a desfăşurat lovituri aeriene peste Linia de Control”, a declarat Mohammad Faisal, purtător de cuvânt al Ministerului pakistanez de Externe, precizând că loviturile au fost lansate din interiorul spaţiului aerian al Pakistanului.

Atacul Pakistanului a avut loc după ce India a lansat marţi un raid aerian asupra a ceea ce a precizat că a fost o bază de instruire a militanţilor. Tensiunile dintre India şi Pakistan s-au amplificat după un atac cu maşină capcană care a avut loc în această lună în Caşmir şi care a fost iniţiat de militanţi din Pakistan.

General-maiorul Asif Ghafoor a scris pe Twitter că trupele terestre pakistaneze au capturat un pilot indian. Unul dintre cele două avioane indiene s-a prăbuşit în partea pakistaneză a Caşmirului, în timp ce celălalt s-a prăbuşit în Caşmirul controlat de India.

Oficiali indieni au afirmat că trei avioane de luptă pakistaneze au pătruns în spaţiul aerian indian, înainte să fie interceptate şi forţate să se reîntoarcă.

Un oficial indian a afirmat că, din cauza celor două incidente, Forţa Aeriană a Indiei a ordonat închiderea principalului aeroport din regiunea Caşmir, situat în Srinagar, precum şi a aeroporturilor din cel puţin alte trei state învecinate.

Companiile aeriene indiene au anulat servicii în şase oraşe din nordul Indiei. Companiile au confirmat că zborurile către Amritsar, Chandigarh, Dehradun, Jammu, Leh şi Srinagar au fost afectate din cauza restricţiilor privind utilizarea spaţiului aerian.

Între timp, Autoritatea pentru Aviaţie Civilă pakistaneză a decis să îşi închidă spaţiul aerian pentru toate zborurile comerciale, pe fondul amplificării tensiunilor cu ţara vecină.

Faisal a mai declarat că “unicul obiectiv al acestei acţiuni a fost acela de a ne demonstra dreptul, disponibilitatea şi capabilitatea de autoapărare”.

“Nu dorim să amplificăm tensiunile, dar suntem pe deplin pregătiţi” în cazul în care situaţia se va deteriora şi mai mult, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe