Cel puţin 20 de persoane ucise în Caşmir în ciocniri cu poliţia indiană

Circa 20 de persoane au fost ucise în Caşmirul indian în conflictele care au avut loc la sud de principalul oraş al regiunii, au declarat oficiali ai poliţiei, precizând că sunt organizate noi proteste împotriva conducerii indiene în ziua de luni.
Un membru al forţelor paramilitare indiene stă de pază în Srinagar, India, 2 aprilie 2017.
Un membru al forţelor paramilitare indiene stă de pază în Srinagar, India, 2 aprilie 2017. (Tauseef Mustafa/AFP/Getty Images)

Autorităţile au afirmat duminică faptul că 3 soldaţi indieni, 12 presupuşi militanţi şi 4 civili au fost ucişi şi alte zeci de persoane au fost rănite în ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine în apropierea oraşului Srinagar.

Oficiali au susţinut că poliţia a deschis focul după ce mii de manifestanţi au ieşit pe străzi şi au început să arunce cu pietre şi să scandeze lozinci împotriva conducerii indiene.

Şi în Srinagar au avut loc proteste, unde toate şcolile au fost închise în ziua de luni pe fondul apelurilor făcute de manifestanţi pentru noi mitinguri.

Protestele au izbucnit după ce soldaţii indieni au început operaţiuni de contrainsurgenţă în sudul Caşmirului, locul unor acţiuni militante intensificate împotriva guvernării de către New Delhi a disputatei regiuni.

Caşmirul a fost divizat între India majoritar hindusă şi Pakistanul musulman după ce regiunea a ieşit de sub conducerea britanică în 1947. Ambele ţări revendică regiunea în întregime şi au purtat două războaie pentru a controla întreagul teritoriu.

O mişcare secesionistă a devenit violentă la sfârşitul anilor 1980, mulţi luptători trecând graniţa din Pakistan în India, determinând guvernul din New Delhi să mărească prezenţa sa militară în regiune.

New Delhi a acuzat deseori Islamabadul că înarmează, pregăteşte şi trimite luptători dincolo de Linia de Control pentru a lansa atacuri împotriva soldaţilor indieni din Caşmir.

Pakistanul neagă acuzaţiile, afirmând că doar oferă doar diplomatic rezidenţilor din Caşmir pentru dreptul la autodeterminare.

De asemenea, Pakistanul a etichetat recentele conflicte violente ca fiind crime inutile, adăugând că cei ucişi au fost nevinovaţi.

“Astfel de acţiuni pline de laşitate ale forţelor de ocupaţie nu servesc decât la întărirea determinării poporului din Caşmir”, a afirmat Ministerul de Externe pakistanez într-o declaraţie.

Mass media pakistaneză i-a numit pe militanţii ucişi drept “martiri”, iar presa indiană i-a numit “terorişti”.

Conflictele violente s-au intensificat în regiune în 2018, cel puţin 51 de presupuşi militanţi fiind ucişi de la începutul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe