Ministrul maghiar de Externe: ”Relaţia România-Ungaria s-a îmbunătăţit odată cu schimbarea guvernului”

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat vineri la Bucureşti că unii funcţionari ai guvernului anterior au acuzat pe nedrept Ungaria, pe fondul crizei refugiaţilor din Europa, iar aceasta a răspuns corespunzător, însă relaţia s-a îmbunătăţit în urma schimbării guvernului la Bucureşti.
Ministrul de Externe al Ungariei Péter Szijjártó
Ministrul de Externe al Ungariei Péter Szijjártó (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Nu vreau să ascund faptul că în perioada recentă relaţia strategică a suferit mici probleme. În urma acestei crize a migraţiei, unii funcţionari ai guvernului anterior din România au acuzat pe nedrept Ungaria, care a reacţionat corespunzător la aceste acuzaţii", a declarat Peter Szijjarto în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Lazăr Comănescu.

Aluzia a fost clară la fostul premier Victor Ponta, care criticase atitudinea Ungariei în criza refugiaţilor ca fiind neeuropeană şi o ruşine pentru Europa, în timp ce ministrul ungar acuza că ''este ruşinea Europei că Victor Ponta, care face obiectul unei investigaţii penale, minte în mod constant şi calomniază o ţară vecină''.

În prezent, ”Ungaria consideră România partener strategic pentru că suntem legaţi de comunităţile minoritare, etnice, care trăiesc pe teritoriul ţărilor noastre. Suntem legaţi şi de relaţiile economice şi punctele de vedere asemănătoare în problemele majore europene”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Ministrul de Externe ungar le-a mulţumit omologului său român Lazăr Comănescu şi premierului Dacian Cioloş pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale după învestirea noului guvern, arătând totodată că ”trebuie să muncim în continuare pentru soluţionarea problemelor minorităţilor de pe teritoriile noastre. Este nevoie şi de poveşti de succes, care ne vor ajuta să rezolvăm mai uşor şi problemele mai dificile. Suntem gata pentru a da un noul elan cooperării româno-maghiare care să se bazeze pe respectul reciproc, pe comunităţile etnice ca o resursă şi o punte de legătură”.

Ungaria, al treilea partener comercial al României

În privinţa cooperării economice, Peter Szijjarto a arătat că Ungaria este cel de-al treilea partener comercial al României, iar pentru economia maghiară România este cea de-a doua piaţă de export ca importanţă. ”Dată fiind interconectarea economică puternică, nu ne putem permite să nu fim parteneri politici strategici”, a adăugat oficialul maghiar. În opinia sa, dacă nu se va construi un parteneriat politic, acest lucru va contraveni intereselor celor două ţări.

Pe de altă parte, el a anunţat că Eximbank (Banca de export-import din Ungaria) va deschide o linie de credit de 370 milioane de euro, disponibilă societăţilor comerciale maghiare şi române pentru construirea unor relaţii economice. În plus, au fost deja deschise 6 birouri economice în diferite oraşe din Transilvania pentru a promova cooperarea dintre IMM-urile din cele două ţări.

”Din 2019, vom interconecta reţeaua de gaze naturale ale Ungariei şi României, un pas important pentru securitatea energetică a celor 2 ţări. UE oferă o finanţare consistentă pentru interconectarea sistemelor de gaze naturale maghiare, austriece, române şi Maghiare”, a mai subliniat Peter Szijjarto.

Oficialul maghiar s-a referit şi la importanţa interconectării rutiere dintre cele două ţări, arătând că ”acum avem puncte de trecere la distanţe de 40 km, iar în Europa Occidentală acestea sunt la 2,3 km în medie. Este un handicap. La începutul anului 2018, vom interconecta autostrada noastră M4 cu A3 din România, ceea ce va însemna două accese rutiere rapide între cele două ţări”. În plus, Ungaria îşi propune să rezolve şi situaţia celor 10 drumuri între România şi Ungaria care nu pot fi practicate.

”Ungaria susţine că trebuie să oprim, să stopăm această migraţie necontrolată. Dacă Grecia nu este în stare să-şi îndeplinească această obligaţie, trebuie să creăm o altă linie de defensivă, implicând Bulgaria şi Macedonia” - Peter Szijjarto.

Securizarea frontierelor externe

Referitor la criza refugiaţilor, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că România şi Ungaria au un punct de vedere comun privind apărarea frontierelor externe ale UE. ”Din păcate, în Europa avem o politică cu două sensuri. Chiar dacă politicienii europeni vorbesc mult despre asta, nu fac nimic pentru a securiza aceste frontiere. Europa este vulnerabilă din sud iar presiunea imigraţionistă va creşte. Ungaria susţine că trebuie să oprim, să stopăm această migraţie necontrolată. Dacă Grecia nu este în stare să-şi îndeplinească această obligaţie, trebuie să creăm o altă linie de defensivă, implicând Bulgaria şi Macedonia”, a subliniat Szijjarto.

Întrebat de gardul construit la graniţa cu Serbia, ministrul a susţinut că Ungaria nu a făcut decât să-şi respecte obligaţiile de membru Schengen. ”Codul Schengen prevede că ţările aflate la graniţa exterioară a acestui spaţiu au obligaţia de a asigura frontiera, astfel ca aceasta să fie trecută doar pe la punctele de trecere oficiale. Cu 8.000-10.000 de migranţi ilegali pe zi pe o porţiune de frontieră de mai multe sute de kilometri, cum pot să îndeplinesc aceste obligaţii incluse în Codul Schengen fără un obstacol fizic? Prin gard nu am adus niciun prejudiciu oamenilor cinstiţi. Cei care vor să intre pe teritoriul Ungariei cinstit şi civilizat, probabil încă n-au intrat”, a precizat el.

Totodată, ministrul maghiar de Externe a negat că Ungaria va construi un gard şi la graniţa cu România, exprimându-şi speranţa că ţara noastră este capabilă să-şi apere graniţele şi nu se va confrunta niciodată cu un flux de migranţi precum cel cu care a trebuit să se confrunte Ungaria.

Excluderea Greciei din Schengen

Pe de altă parte, Szijjarto a afirmat, însă, că Grecia de una singură nu este în stare să apere graniţele spaţiului Schengen. ”Vorbim de mii de km de graniţă maritimă şi sute de insule. Ungaria a propus înfiinţarea unei forţe comune europene care să apere graniţa sudică. Cu tot respectul pentru Grecia, dacă nu-şi respectă obligaţiile, atunci trebuie să existe consecinţe pentru că altfel există riscul ca întreaga comunitate să se destrame”, a punctat el.

”Trebuie să luăm în considerare scenariul că graniţa Schengen se va muta la frontiera de nord a Greciei. Fără apărarea graniţelor comune, Europa este vulnerabilă. Ungaria este pregătită să-şi intensifice rolul în acest sens. Noi trimitem acum cel mai mare număr de poliţişti în Slovenia pentru a veni în ajutor la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia. De asemenea, trimitem cel mai mare număr de poliţişti să ajute la graniţa Macedonia-Grecia. Noi nu doar vorbim, ci facem paşi concreţi”, a concluzionat şeful diplomaţiei maghiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne