Ministrul iranian al Apărării vizitează Rusia

Ministrul iranian al apărării, generalul de brigadă Hossein Dehqan va vizita Rusia pentru a discuta despre modalităţile de amplificare a cooperării militare şi în sectorul apărării între cele două ţări.
Ministrul iranian al apărării, generalul de brigadă Hossein Dehqan.
Ministrul iranian al apărării, generalul de brigadă Hossein Dehqan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.02.2016

Dehqan călătoreşte luni la Moscova, la invitaţia oficială a ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, şi va discuta cu oficiali seniori politici şi din sectorul apărării.

Cele două părţi vor discuta despre cele mai recente progrese mutuale, regionale şi internaţionale.

Cooperarea îmbunătăţită din sectorul militar, tehnic şi al apărării între Teheran şi Moscova se va număra printre principalele obiective ale vizitei ministrului iranian.

Vizita lui Dehqan la Moscova are loc ca răspuns la o vizită anterioară efectuată de omologul său rus în Republica Islamică.

În timpul vizitei lui Şoigu în Teheran în ianuarie 2015, miniştrii apărării iranian şi rus au semnat un acord pentru îmbunătăţirea cooperării în arenele militară şi a apărării.

Iranul şi Rusia au semnat un acord privind livrarea către Teheran a sistemului de rachete S-300, care a fost interzis de Moscova în 2010 sub pretextul că intră sub jurisdicţia celei de-a patra runde de sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, sancţiuni care interziceau vânzarea de arme sofisticate către Republica Islamică.

Dar în aprilie 2015, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prezidenţial care a pavat drumul pentru livrarea sistemului de rachete către Iran. Decretul a fost semnat după ce Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord comun asupra programului nuclear iranian în oraşul elveţian Lausanne.

În 10 februarie 2015, liderul apărării iraniene a declarat că ţara sa va primi în primul trimestru al acestui an primul set de rachete sol-aer de producţie rusească S-300. Dehqan a adăugat că Teheranul va primi cel de-al doilea set de rachete în prima jumătate a anului următor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor