Liderii mondiali participă la Conferinta anuală pentru securitate din München

Lideri din 30 de ţări au sosit în oraşul german München ca să participe la summitul anual pentru securitate. Conflictul din Siria, precum şi rolul Rusiei în războiul sirian şi în criza ucraineană se află în centrul atenţiei la discuţiile din acest an.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi secretarul de stat american John Kerry.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi secretarul de stat american John Kerry. (Captură Foto)

Peste 60 de miniştri ai Apărării şi de Externe vor participa, începând de vineri, la cea de-a 52-a Conferinţă pentru securitate din München.

Gazda, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a deschis conferinţa, care are loc la Hotelul Bayerischer Hof din capitala bavareză München.

Von der Leyen a declarat că analizează un program de pregătire desfăşurat de soldaţii armatei germane pentru refugiaţii sirieni. “Armata este unul dintre cei mai mari şi mai diverşi angajatori din Germania. Facem pregătiri pentru mai mult de 100 de profesii, de la electricieni până la pompieri, de la experţi în dezamorsarea minelor până la paramedici, de la experţi în logistică până la administratori”, a explicat ea.

Ministrul a precizat că refugiaţii sirieni se vor întoarce acasă în ziua în care se va încheia războiul. ONU a estimat că reconstrucţia ţării va dura cel puţin 10 ani, arată Deutsche Welle.

Liderii ajung la un acord asupra Siriei

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, participă de asemenea la summitul din weekend. Alţi invitaţi proeminenţi sunt secretarul de stat american John Kerry, premierul rus Dmitri Medvedev şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, premierul francez Manuel Valls, ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian şi fostul ministru francez de Externe Laurent Fabius.

Alţi lideri care se vor alătura întâlnirii sunt preşedintele afgan Ashraf Ghani, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, regele Abdullah al Iordaniei, premierul irakian Haider al-Abadi şi miniştrii de Externe din Iran şi Arabia Saudită.

Conflictul din Siria va domina discuţiile, în special după ce Kerry şi Lavrov au anunţat vineri dimineaţă că s-a ajuns la un acord pentru încetarea ostilităţilor în ţara arabă ce ar trebui să intre în vigoare pe o perioadă de o săptămână. Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat că negocierile şi acordul reprezintă un progres şi un angajament.

Alte teme importante ce vor fi discutate la conferinţa din weekend includ criza ucraineană şi sprijinul Rusiei pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei. Războiul împotriva militanţilor din grupul Statul Islamic în Orientul Mijlociu şi criza refugiaţilor vor fi cu siguranţă alte subiecte fierbinţi ce vor domina sesiunile de discuţii. În plus, se estimează că liderii mondiali vor aborda şi temele tradiţionale ale conferinţei, precum viitorul NATO, cooperarea transatlantică, climatul sau politica pentru energie.

Conferinţa de Securitate din München are loc în fiecare an în luna februarie, şi participă aproximativ 450 de şefi de stat, miniştri, reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale şi ONG-uri, reprezentanţi ai diferitelor industrii, ai mass media şi ai societăţii civile pentru a dezbate provocările actuale şi viitoare la adresa securităţii globale.

Organizatorii publică, de asemenea, un raport anual privind securitatea cuprinzând concluziile conferinţei, despre care aceştia susţin că oferă cea mai bună platformă pentru un schimb clar şi direct de idei şi opinii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe