Noi stăpâni? / Iranul a izgonit o navă americană în Golful Persic

Oficialii militari iranieni au anunţat miercuri că au transmis un “avertisment serios” către o navă de luptă americană în Golful Persic, gonind-o dintr-o zonă în care Republica Islamică desfăşura exerciţii militare.
Crucişătorul american cu rachete gihdate USS Monterey navighează în Oceanul Atlantic în noiembrie 2015.
Crucişătorul american cu rachete gihdate USS Monterey navighează în Oceanul Atlantic în noiembrie 2015. (Captură Foto)

Distrugătoarele iraniene au avertizat o navă de luptă americană care s-a apropiat miercuri prea mult de o zonă din Strâmtoarea Hormuz, unde forţele iraniene îşi desfăşurau exerciţiile militare, conform oficialilor militari citaţi de mass media iraniană controlată de stat. Navei americane i s-a ordonat să părăsească zona.

Incidentul are loc după capturarea şi eliberarea recentă de către Iran a 10 marinari americani care au intrat din greşeală în apele teritoriale iraniene.

Oficialii armatei iraniene a acuzat SUA că a încercat să spioneze exerciţiile militare.

“Unii încă par să nu aibă nicio încredere în puterea maritimă a Iranului. Prin urmare, ei încearcă să se apropie pentru a obţine informaţii despre acţiunile şi capabilităţile noastre”, a fost citat Habibollah Sayari, comandantul Marinei iraniene.

“Nava de luptă americană a părăsit imediat regiunea după ce a fost avertizată”, a susţinut armata iraniană.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat miercuri pentru Washington Free Beacon că este conştient de exerciţiile militare iraniene, dar că nu a văzut nicio dovadă că forţele americane din regiune şi-ar fi modificat operaţiunile obişnuite ca urmare a avertizărilor Iranului.

Iranul a publicat imagini cu ceea ce a susţine că este nava căreia i s-a cerut să părăsească zona.

Oficialii militari iranieni afirmă că cel mai recent exerciţiu militar este o dovadă a dominaţiei regionale a Republicii Islamice şi indică faptul că SUA se teme de puterea ofensivă a Teheranului.

“Americanii au încercat să ne limiteze prin rezoluţii [ONU]. Ei au dorit să ne submineze puterea de intimidare”, a declarat miercuri Hossein Ta’eb, un oficial pe probleme de informaţii din cadrul Gărzilor Revoluţionare iraniene.

“SUA a primit mesajul că puterea de intimidare a Iranului este prezentă”, a mai susţinut oficialul, atrăgând atenţia asupra recentelor teste de rachete balistice şi asupra activităţii continue iraniene pentru dezvoltarea armamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe