Ministrul Economiei, Lucian Bode, convocat la Guvern pentru eşecul vânzării Cupru Min

Epoch Times România
09.04.2012

Ministrul Economiei, Lucian Bode, discută cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la ora transmiterii acestei ştiri, despre cauzele care au dus la eşecul privatizării Cupru Min şi despre paşii următori din procesele de privatizare.

Oficialii Ministerului Economiei şi cei ai Roman Copper au negociat vineri până la ora 24.00, termenul-limită, prevederile din contractul de privatizare a Cupru Min. Investitorul canadian nu a acceptat trei condiţii impuse de statul român, prin urmare negocierile au eşuat, iar procesul de privatizare va fi reluat.

Reprezentanţii statului au cerut publicarea imediată a contractului de privatizare, constituirea unei garanţii de 32,27 milioane de euro pentru investiţiile de mediu, precum şi plata integrală a sumei de 200,7 milioane de euro, oferită de Roman Copper în urma licitaţiei, la 30 de zile după avizul Consiliului Concurenţei şi a primirii autorizaţiei integrate de mediu.

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru NewsIn, că reprezentanţii Roman Copper au fost într-un final de acord cu aceste cerinţe, însă termenul-limită fusese depăşit, adică vineri ora 24.00, la 10 zile de la licitaţie.

Potrivit surselor, dacă ministerul ar fi semnat contractul de privatizare după ora 24.00, acest act putea fi atacat în instanţă, invocându-se vicii de procedură.

În cele două săptămâni care au trecut de la licitaţie, au existat foarte multe semne de întrebare în jurul acestui subiect.

În primul rând, de ce cerinţele statului privind investiţiile minime obligatorii nu au fost introduse în caietul de sarcini.

În al doilea rând, nici acum nu se ştie cine este în spatele BayFront Capital Partners, fondul de investiţii care a înfiinţat firma Roman Copper în toamna 2011, special pentru privatizarea Cupru Min.

Totodată, la stabilirea preţului de pornire a licitaţiei, nu a fost luată în calcul valoarea zăcământului de cupru de la Roşia Poieni, care cuprinde 60% din zăcămintele de minereu de cupru ale ţării, adică circa un miliard de tone.

Oficialii ministerului au arătat că acest zăcământ valorează circa 13-14 miliarde de euro, la cotaţia de acum a cuprului, însă valoarea sa nu a fost luată în calcul întrucât nu se privatizează zăcământul, ci doar compania. Cu toate acestea, Cupru Min deţine, însă, licenţa exclusivă de exploatare a minereului de la Roşia Poieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor