Licitaţia se va relua pentru Cupru Min

Epoch Times România
07.04.2012

Roman Copper nu a fost de acord cu publicarea contractului de privatizare a Cupru Min şi cu depunerea unei garanţii pentru investiţiile de mediu, a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode.

"Am dorit trei clauze la care nu am vrut să renunţăm. Este vorba de transparenţa contractului, de un depozit colateral de 32,27 de milioane de euro drept garanţii pentru investiţiile de mediu şi de plata integrală a banilor în termen de 30 de zile de la avizul Consiliului Concurenţei şi de la primirea autorizaţiei de mediu", a spus Bode.

El a precizat că indiferent când va fi reluat procesul de privatizare, statul va dori aceleaşi clauze.

"Vrem ca toate contractele de privatizare să fie publice", a mai spus Bode.

Întrebat dacă el consideră că acest proces este un eşec, ministrul a răspuns că nu, atâta timp cât a fost protejat interesul naţional.

La rândul său, Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a precizat că, pe parcursul negocierilor, investitorii fie erau de acord cu aceste clauze, fie se răzgândeau.

"Modul lor de a negocia mi s-a părut neprofesionist", a precizat Vlădan.

Bode a adăugat că părţile întâi conveneau asupra unei clauze, apoi avocaţii din România se consultau cu investitorii din Canada şi reveneau asupra deciziilor.

Roman Copper a câştigat licitaţia organizată la 26 martie pentru privatizarea Cupru Min, oferind un preţ de 200,7 milioane de euro.

Cele două părţi au negociat până vineri noapte, la ora 24.00.

Cele două părţi au negociat joi până la ora 4 dimineaţa clauzele contractului de privatizare a Cupru Min, iar discuţiile au fost reluate vineri dimineaţa de la ora 8.

Contractul de privatizare a Cupru Min ar fi trebuit să fie publicat săptămâna viitoare.

Roman Copper, deţinută de banca canadiană de investiţii BayFront Capital Partners, a câştigat licitaţia care a avut loc pe 26 martie pentru privatizarea Cupru Min Abrud.

Preţul oferit de Roman Copper este de 200,7 milioane de euro, de 3,5 ori mai mult decât cel de pornire a liciaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor