Ministerul Apărării Naţionale sancţionat pentru discriminarea femeilor

În premieră în justiţia românească, Ministerul Apărării Naţionale a fost găsit vinovat de discriminarea femeilor, pe motiv că le oferă acestora mai puţine specializări şi locuri în învăţământul superior de profil decât se oferă bărbaţilor.
Armata româna
Armata româna (facebook.com/Armata Romana)

Curtea de Apel Bucureşti a sancţionat Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pentru discriminarea femeilor, cărora li se oferă mult mai puţine locuri în învăţământul militar superior. Decizia, o premieră la nivel naţional, vine după o hotărâre a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din octombrie 2014.

Potrivit gândul.info, Ministerul Apărării Naţionale a fost reclamat la CNCD pe 25 martie 2014 de 17 ONG-uri care au depus o petiţie în legătură cu discriminarea pe criterii de gen a locurilor scoase la concurs pentru admiterea în instituţiile de învăţământ proprii şi prevederea unui număr de locuri considerabil mai mic pentru fete faţă de numărul de locuri rezervate băieţilor.

Armata a contestat în instanţă soluţia CNCD, susţinând în cererea de chemare în judecată că acuzaţiile care i-au fost aduse sunt nefondate.

MApN a mai argumentat că „profesia de militar se exercită, în mare măsură, prin executarea de misiuni extrem de solicitante din punct de vedere fizic, o asemenea caracteristică fiind improprie structurii anatomice a persoanelor de sex feminin”. De asemenea, reprezentanţii Ministerului au argumentat că încadrarea în învăţământul militar superior al unui număr de femei egal cu cel de bărbaţi poate conduce în timp la structuri ale trupelor din teatrele de operaţiuni care să fie formate în proporţii egale atât din femei, cât şi din bărbaţi, ceea ce ar scădea potenţialul efectivului militar, al forţelor de reacţie şi al capacităţii de acţiune.

MApN a mai arătat că femeile nu ar putea fi şcolarizate în număr egal cu bărbaţii pentru că în fiecare lună au o perioadă de ciclu menstrual şi, în plus, se întâmplă să dea naştere şi la copii.

Ministerul Apărării s-a referit şi la specializările militare din Marină, explicând că acestea presupun predispoziţia la efort fizic şi psihic îndelungat, în spaţii care nu le permit femeilor intimitate şi le expun la niveluri foarte ridicate de poluare şi zgomot. În plus, navele oferă condiţii minimale de trai, lucrul pe ambarcaţiune implică reguli stricte de convieţuire la bord ale echipajelor mixte şi de multe ori, la navele mici, lipsesc condiţiile de igienă. Un alt motiv pentru care femeile nu ar putea să lucreze în Marină de la egal la egal cu bărbaţii ar fi răul de mare.

În sprijinul poziţiei sale, MApN a dat drept exemple şi hotărâri ale Curţii de Justiţie de la Luxemburg şi a menţionat că in întreaga lume ponderea persoanelor de sex feminin în rândul structurilor operaţionale ale armatelor este de circa 25-30%, pentru că în caz contrar ar afecta capacitatea de reacţie.

Curtea de Apel Bucureşti a decis însă că excluderea femeilor de la mai multe specializări din domeniul militar şi alocarea unui număr foarte mic de locuri pentru fete în învăţământul militar superior nu respectă principiul egalităţii între femei şi bărbaţi. Decizia Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne