Rusia, pregătită pentru tancurile americane în Europa de Est

Ambasadorul rus la NATO a criticat planurile SUA de a trimite o brigadă de blindate în estul Europei. Dar, în general, Moscova e calmă – poate din cauza faptului că armata rusă a răspuns deja.
Tancuri americane M1A2 Abrams.
Tancuri americane M1A2 Abrams. (Captură Foto)

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Alexander Gruşko, a declarat că Moscova se teme de faptul că planurile SUA de a trimite o brigadă de blindate în estul Europei reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.

“Este o etapă suplimentară de stabilire a tranziţiei NATO la modele de confruntare", a precizat el pentru Deutsche Welle.

Importanţa militară a planului SUA, a susţinut Gruşko, trebuie să fie luată în considerare împreună cu eforturile Alianţei de a “consolida flancul său estic”. El a declarat că aceste eforturi includ “rotaţii de trupe, exerciţii militare, misiuni de supraveghere a spaţiului aerian, intensificarea activităţilor sale în Mările Baltică şi Neagră, instituirea de centre de comandă suplimentare, modernizarea infrastructurii militare”.

Toate acestea, a afirmat el, slăbesc securitatea europeană, punând sub semnul întrebării viabilitatea Actului Fondator Rusia-NATO semnat în 1997 ca “unul dintre ultimii piloni eficienţi” ai acestei securităţi. Experţii militari ruşi vor analiza anunţurile americane şi vor face corecţiile corespunzătoare în planificarea militară, a susţinut Gruşko.

Dar în general, Rusia a reacţionat relativ calm la planurile SUA. Ministerele de Externe şi al Apărării din Moscova nu au comentat pe această temă şi nici mass media rusă nu a relatat subiectul pe prima pagină.

Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa a susţinut într-o declaraţie că “implementarea acestui plan militar continuă să demonstreze abordarea noastră puternică şi echilibrată în vederea liniştirii aliaţilor şi partenerilor NATO în faţa unei Ruşii agresive în estul Europei şi în alte locuri”.

Acţiunile Moscovei în Ucraina au declanşat mari temeri, în special în rândul statelor baltice care au minorităţi ruse, că Rusia ar putea interveni în problemele lor interne. În replică, Rusia acuză NATO că îi ameninţă graniţele.

Apărare prin rotaţie

Pentagonul a furnizat miercuri detalii suplimentare. Astfel, din februarie 2017, o brigadă de blindate americane, cu un total de 4.200 de soldaţi, 250 de tancuri şi vehicule blindate, va fi staţionată pe flancul estic al NATO. Brigada îşi va schimba locaţia, prin rotaţie, în diverse ţări est-europene. Încă nu s-au stabilit ţările în care va fi prezentă brigada. Soldaţii şi echipamentele vor fi înlocuiţi la fiecare nouă luni.

“Nimeni nu mai poate fi înşelat de afirmaţia că activităţile militare ale NATO au doar un caracter de rotaţie”, a susţinut Gruşko. “Rotaţiile continue diferă foarte puţin de la o prezenţă militară permanentă în sensul tradiţional”. Planurile presupun ca materialele de război să fie păstrate permanent în Europa, a adăugat el.

Noi divizii

Calmul Moscovei faţă de planurile americanilor are o explicaţie simplă, a declarat Alexander Golz, un expert militar rus. “Trimiterea brigadei de blindate americane a fost decisă la Summitul NATO din Wales în 2014. Rusia a răspuns deja”.

Moscova a anunţat că va crea noi divizii militare în vestul ţării însă declaraţiile cu privire la numărul acestora au fost contradictorii. Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat în urmă cu câteva zile că Moscova plănuieşte să staţioneze două noi divizii militare permanente în vestul Rusiei.

“NATO îşi extinde potenţialul militar în Europa, inclusiv în imediata vecinătate a graniţei ruseşti”, a declarat el. Rusia s-a îngrijorat şi a fost forţată să reacţioneze, a mai precizat Şoigu. Dar, anterior, ministrul Apărării a vorbit de trei noi divizii în vestul Rusiei. Una dintre aceste divizii ar fi trebuit să fie creată dintr-o brigadă din regiunea Smolensk, aflată la graniţa cu Belarusul.

În plus, Ministerul rus al Apărării a anunţat la începutul lunii februarie că va reactiva Armata 1-a Gardă Tancuri, dizolvată în 1998, în vestul ţării. Noua armată este formată din divizii şi brigăzi existente ce vor fi reorganizate şi consolidate.

Un astfel de pas este “logic” deoarece SUA şi NATO urmăresc o “strategie tot mai clară de controlare a Rusiei”, a raportat agenţia rusă de ştiri de stat RIA Novosti. Această armată de tancuri face, de asemenea, parte din răspunsul Rusiei la prezenţa militară americană tot mai mare în estul Europei, a mai declarat Golz.

Un nou Război Rece?

Prezenţa militară americană intensificată în statele estice ale NATO şi consolidarea trupelor ruseşti în vestul Rusiei “nu înseamnă nicidecum o repetare a confruntării din timpul fostului Război Rece”, a precizat Golz.

Golz a mai declarat că planurile Statelor Unite indică dorinţa acestora de a fi pregătite pentru un posibil aşa zis “război hibrid”, precum anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în cadrul căruia numărul total al soldaţilor sau tancurilor nu va fi atât de semnificativ.

Gruşko a descris planurile NATO ca pe o povară suplimentară “pentru relaţiile deja complicate” dintre Alianţă şi Rusia. Dar, a adăugat el, această povară va avea un efect redus asupra cooperării practice dintre cele două tabere. “Este dificil să influenţezi ceva ce nu există”, a susţinut el, învinuind în acelaşi timp NATO pentru situaţia existentă acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe